Стартира сайт за ролята на капеланското служение в армията

Наскоро стартира сайтът http://www.kapelanstvo.com/, който има образователен характер и първоначалната му цел е да информира за дейността и обществената роля на капеланското служение. Темата е актуална във връзка с дискусията за изграждане на образователна и професионална система от работещи в Българската армия щатни военни свещеници и пастори. Това е широко застъпен елемент в армиите на държавите от НАТО, а освен това е съществена част от традицията на Българската армия преди комунизма.

Стартирането на сайта е част от публичния дебат, целящ да мотивира бъдещото поставяне на национално ниво въпроса за изграждането на система и център за информация и образование по подобие на американските и европейски центрове за капелани в армията и полицията.

Като се има предвид, че това е част от военното ни и духовно наследство, от идентичността на армията и българския воин, в момента още по - отчетливо се налага необходимостта от възстановяване на свещнослужители в армията, които да оказват морална и духовна подкрепа на българските военни.

Паралелно с това е необходимо да се реши кой и как може да определя позицията и задълженията на духовниците и каква професионална подготовка ще им е нужна, кой може и трябва да им я даде.

Някои примери с Великобритания, САЩ и Канада дават възможни отговори на тези въпроси:

http://www.regiments.org/regiments/uk/corps/RAChD.htm

http://www.professionalchaplains.org/

http://www.mca-usa.org/

http://www.icpc4cops.org/

http://www.usachcs.army.mil/

http://www.nacc.org/

http://www.army.mod.uk/chaps/ 

http://www.forces.gc.ca/chapgen/engraph/history_e.asp?cat=1    

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?