Стартира спешен проект за пречиствателната станция в Равда заради хотелите в Слънчев бряг

През декември т.г. започва работен проект за увеличаването на капацитета на пречиствателната станция за отпадни води в Равда и до август догодина той може да се увеличи двойно, съобщи министърът на регионалното развитие Валентин Церовски.

Преди дни директорът на ВиК Бургас спря строителството на хотели и ресторанти в курорта "Слънчев бряг" заради малкия капацитет на станцията.

Експерти от регионалното министерство са направили техническо проучване и в момента се подготвя задание за разширяване на капацитета на станцията. Сега се преработват 250 литра отпадни води в секунда, а целта е да стигне до преработването на 500 литра в секунда, каза Церовски.

Очаква се проектът да бъде готов февруари 2004 г., след което ще се търсят възможности за ускорено възлагане на строителството. Строителните фирми трябва да приключат работа до 1 август, за да не се възпрепятства туристическия сезон, заяви Церовски. Средства за разширението на станцията ще отпусне община Несебър, ще се преговаря и с курорта "Слънчев бряг" АД . Финансиране ще отпуснат и министерството на околната среда, както и регионалното ведомство.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?