Стартира видеосистема срещу кризи и бедствия в АЕЦ "Козлодуй"

Главният секретар на МВР Бойко Борисов откри днес в РДВР - Враца, първата в България видеосистема за управление при кризи и бедствия, която свързва АЕЦ "Козлодуй", РДВР - Враца, МВР и Министерския съвет.

Това е още една стъпка в повишаване сигурността на атомната централа в амбицията ни да докажем, че тя работи добре, сигурно и безаварийно, посочи г-н Борисов. Той уточни, че камерите на системата /стационарни и подвижни/ могат да улавят и веднага да регистрират на съответните пултове и компютри всеки опит за терористично нападение или каквато и да е нарушение.

Ситуационният център осигурява в реално време видеотелефонна връзка между АЕЦ "Козлодуй" и всички звена от системата. Звук и картина се получават от 16-те възлови точки, където са монтирани видеокамери.

Мрежата е изградена за половин година с усилия на АЕЦ "Козлодуй" и МВР. Общата стойност на системата е 370 хил.долара. Цифровата телефонна централа е за 315 хил.долара, високоскоростната преносна линия АЕЦ - Враца - София струва 34 хил.долара, компютърната мрежа - 20 хил.долара. Във финансирането на системата са участвали АЕЦ "Козлодуй", "Сименс" - България, Ай Би Ем - България, "Сажен", БТК - Враца, община Враца, "Телекомуникационни системи" - София.

Изграждането на системата е свързано и с предстоящата мисия ИПАС на Международната агенция за атомна енергия, която започва в АЕЦ "Козлодуй" на 17 февруари, съобщи изпълнителният директор на централата Йордан Костадинов. Международни експерти ще проверяват физическата защита и сигурност на централата в контекста на новите изисквания след атентатите над Ню Йорк на 11 септември 2001 г., посочи г-н Костадинов. Системата отчита и радиационната обстановка и всяка евентуална аварийна промяна в експлоатационния режим. Това е още един аргумент в усилията ни да докажем сигурната и безопасна експлоатация на българската атомна централа, заяви Йордан Костадинов.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?