Статистиката и данъчните също не дават отчетите на НЕК и БЕХ

Партия ГЕРБ отново удари на камък в опитите си да получи информация за финансовото състояние на "Българскиия енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерната му "Национална електрическа компания" (НЕК), след като от Националния статистически институт (НСИ) и Националната агенция по приходите (НАП) са отказали да предоставят финансовите отчети на дружествата за 2013 г. и за първото тримесечие на 2014 г.  Това каза на пресконференция в парламента депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя обясни, че са поискали от двете институции документите, защото знаят, че по закон дружествата трябва да им ги предоставят.

Стоянова разказа, че от НСИ им отговорили, че не може предоставят исканата информация, тъй като в нея имало индивидуални данни и съгласно преходен параграф на Закона за счетоводството те можело да се предоставят само със съгласието на дружеството, а такова няма. Така депутатите от ГЕРБ били препратени към НАП, където исканата информация била налична. Данъчните обаче заявили, че с годишната данъчна декларация на двете дружества при тях не е подаван отчет. Такъв имало подаден в НСИ по електронен път, чрез информационната система "Бизнес статистика" и следва да бъде поискан от там, обясни депутатът.

От НАП пояснили, че можело да дават данъчно-осигурителна информация единствено на комисии за тяхната работа.

"Писахме писмо до министър Стойнев, ходихме в Министерството на икономиката и енергетиката да ги искаме от заместник-министър Айолов. Тези отчети са публична информация и трябваше да бъдат публикувани, но удариха на камък, бяха неуспешни. Виждайки тази мъка и невъзможност да получим отчетите, нашите колеги от бюджетна комисия решиха също да ни помогнат и да направят те самите опит да получат от българските институции, където би трябвало да ги има, да получат тези отчети”, коментира Делян Добрев.

По думите му са "жалки опитите да бъде укривана тази информация". Той посочи, че по време на ГЕРБ отчетите са публикувани на Интернет-страниците на дружествата в момента, в който са готови - март-април. Не изключвам възможността да не ги публикуват дори в Търговския регистър, а да си платят глобата 1000 лева, каза Добрев. Според него финансовата информация за двете дружества се укрива толкова старателно, защото документите щели да покажат, че енергетиката вече е катастрофирала.

Менда Стоянова допълни: "За мен това е безобразие от страна на българската администрация, но тя явно е мотивирана от други причини, за да отговаря по този формален начин".

Споделяне

Още от България