Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Статистиката отчете съживяване на икономиката

Промишлено производство, строителство и търговия растат през март на годишна база

7 коментара
Статистиката отчете съживяване на икономиката

Националният статистически институт (НСИ) отчете съживяване на икономиката. Промишленото производство, строителната продукция и търговията на дребно отбелязват растеж през март на годишна база.

Почти всички сектори на промишленото производство бележат увеличение на произведената продукция с изключение на цигарите, хартията и лекарствата.

При строителството ръстът се дължи на инфраструктурното, което се изгражда с национални и европейски средства, докато сградното продължава да намалява.

Оборотите в търговията на дребно също бележат ръст, като най-съществения е при продажбата на компютри и онлайн търговията.

През април се покачва и общият показател на доверие на потребителите с 4.8 пункта спрямо равнището от януари, като при населението от градовете увеличението е с 4.6 пункта, а в селата - 5.4 пункта, сочат данните на НСИ.

Мненията на потребителите за развитието на икономическата ситуация са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение, отчита НСИ. По-малко песимистични в сравнение с януари са и очакванията на потребителите относно финнасите им. 

Промишлено производство – ръст от 4.2% на годишна база

Индексът на промишленото производство регистрира ръст от 4.2% през март спрямо същия месец на 2013 г. и спад от 1.3% спрямо предходния месец. Това показват календарно изгладените данни на НСИ.

Повишило се е производството в добивната промишленост (6.7%), в преработващата (4.7%) и в производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ (2.4%).

Най-голямо увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (40.7%), компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (28.1%), превозни средства без автомобили (23.2%), изделия от каучук и пластмаси (18.5%), текстил без облекло (17.4%).

Най-голямо намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия със 17.4%. По-малък спад е регистриран при производството на хартия и картон (5.1%) и на лекарства (2.6%).

Строителната продукция се увеличава с 4.7%

При строителната продукция е отчетен ръст от 4.7% през март на годишна база, докато на месечна има намаление от 0.4%.

Ръстът в строителството се дължи на положителния темп при инженерното строителство, което нараства със 17% за година, докато при сградното строителство е регистриран спад от 3.6%.

Спрямо март 2012 г. Обаче индексът на строителната продукция е по-нисък с 1.6%.

Броят на въведените в експлоатация нови жилищни сгради през първото тримесечие на годината е бил 532, което е с 19 по-малко спрямо година по-рано. Това е спад от 3.4% като сгради, но броят на жилища в тях е с 3.8% повече спрямо година по-рано.

От въведените в експлоатация жилищни сгради над 69% са със стоманобетонна конструкция, а 28% са тухлени. В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. се наблюдава увеличение само на относителния дял на тухлените сгради.

С най-голям относителен дял са къщите (69%), следвани от жилищните кооперации (14.1%). В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. броят на къщите и жилищните кооперации намалява съответно с 21 и 22. Същевременно новопостроените сгради за колективните домакинства, вилите и общежитията се увеличават съответно с 10, 8 и 7 сгради.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна – 87 сгради с 821 жилища в тях, Бургас - 78 сгради с 616 жилища, и София - 57 сгради с 67 жилища. Нито едно ново жилище не е въведено в експлоатация в област Монтана през първите три месеца на годината, сочат данните на НСИ.

По-голямата част от новите жилища са с две стаи (45.3%), следвани от тези с три стаи (27.8%). Спрямо първото тримесечие на 2013 г. е отчетено увеличение само на четиристайните жилища. Запазва се структурата на жилищния фонд с преобладаващ дял на двустайните и тристайните жилища.

Общата полезна площ на всички нови жилища през първото тримесечие на 2014 г. е 202.4 хил. кв. м, или с 4.7% повече спрямо година по-рано. Площта на едно жилище средно е 87.2 кв.м, което е увеличение спрямо година по-рано с 0.8 кв.м. Най-големи са жилищата в Силистра - 251.5 кв. м, и Русе - 189.8 кв. м, а най-малка в областите Добрич - 64.8 кв. м и Търговище - 69.9 кв. м.

Оборотът в търговията на дребно растат с 5.7%

Оборотът в търговията на дребно, без автомобили и мотоциклети, се е увеличил с 5.8% през март спрямо година по-рано и нараства с 0.4% спрямо февруари, сочат данните на НСИ.

На годишна база оборотът нараства в почти всички икономически групи. По-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (20.4%), чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (17.8%), с фармацевтични и медицински стоки (8.4%), хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (5.6%).

Спад е регистриран в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали с 3%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. случайно минаващ
  #7
 2. daskal
  #6

  До edvarda Тъкмо от тях Той Ви пази. Вие се молете да Ви пази от белогледите. Че ми се драйфа от оптимизъм и светли перспективи докато джобът ми става все по-празен.

 3. Майтапчия
  #5

  А дано, а дано ....

 4. edvarda
  #4

  Бог да ни пази от черногледите!

 5. случайно минаващ
  #3

  Ако бяха махнали Инджова по-рано, какъв ръст щяхме да имаме!

 6. Koko_deactivated_1401183147
  #2

  Тия стъкмисти, явно са велики доктори щом могат да съживяват трупове...

 7. Леле, леле. Смениха ръководството на статистиката, сложиха свои хора и ето вече растежа наближава 10%. А като гледам реалността май е друга. За съжаление още се сриваме надолу.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.