Статистиката потвърди експресните данни: през първото тримесечие БВП нараства с 0.5%

Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0.5% спрямо същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в сряда. Те потвърждават експресните статистически оценки, огласени преди месец.

 

Спрямо четвъртото тримесечие е регистриран нулев растеж.

 

Изработеният БВП за първите три месеца възлиза на 15.7 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е 8.03 млрд. лв., като на човек от населението се падат 1.1 хил. евро или 2.1 хил. лв..

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през първото тримесечие на 2012 г. възлиза на 13.4 млрд. лв. по текущи цени.

През първото тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0.8 процентни пункта и достига 3.7%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1.3 процентни пункта и достига 31.9%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 64.4%, което е с 0.5 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година.

Споделяне

Още от Бизнес