Статистиката вкарва и сивата икономика в пресмятането на БВП

Националният статистически институт (НСИ) ще пресмята брутния вътрешен продукт (БВП) по нова методика, според която в сметките ще се калкулира и сивият сектор в икономиката. Това съобщи в бюджетната комисия председателят на НСИ Мариана Коцева, като обясни въведението с изискването на ЕС националните статистики да включват в сметките за БВП и неформалната икономика.

Мариана Коцева обяви още, че по изчисленията на НСИ сивата икономика у нас е около 10-12% от БВП или около 6 млрд. лева. Този дял бил съпоставим с деля на сивия сектор и в останалите европейски страни.

Неформалната икономика, според методиката, с която работи НСИ, включва куфарната търговия, бакшишите, недекларираните касови приходи. Разликата с данните на неправителствени организации, които посочват значително по-висок дял на сивата икономика, се дължи на използваната методика, посочи Коцева. НСИ отчита стоките и услугите, които се генерират от неформалната икономика, докато други организации отчитат колко са заетите в сивия сектор и работят без трудови договори и т.н, даде пример тя.

Ревизията в методиката за изчисляване на БВП включва още и отчитане на приноса на финансовите предприятия. Досега техният продукт е бил изчисляван от 2002 г. насам, а сега НСИ се връща в изчисленията си за приноса на финансовите предприятия към БВП до 1995 г., за да има база за сравнение.

Променя се и начинът на отчитане на дължимите данъци, обясни още Коцева. Докато досега са давани данни само за дължимите данъци, то сега НСИ, съвместно с НАП е изчислил вече и какъв е размерът на внесените данъци по видови данъци и по тримесечия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?