Статия за баба Ванга "затвори" най-авторитетния вестник в Афганистан

Статия за баба Ванга "затвори" най-авторитетния вестник в Афганистан

Баба Ванга, българска ясновидка и сляпа предсказателка на съдбата, по невнимание закри от отвъдното най-авторитетния вестник в Афганистан – "Пайман", пише в. "Гардиън".

Британският вестник разказва как “Пайман” по погрешка публикувал “богохулната” статия “Пророчество за Третата световна война” – историята на българската ясновидка Баба Ванга, драматичният ѝ живот и апокалиптичната ѝ представа за ядрена война.

Вестникът искал всъщност да публикува статията под заглавие “Ще има ли Трета световна война?”. Редакторите бързо хванали грешката и веднага се извинили за публикацията.

Въпреки това Върховният съд наредил колективен арест за журналистите от “Пайман”. Часове по-късно те били освободени, но редакторът останал в затвора 10 дни.

Причина за затварянето на вестника е въведението към статията, в което се отбелязва, че световните религии нямат доказателства за това какво става след смъртта и така оставят въпросите за човешкия произход и бъдещето като неразрешими загадки. Тези думи били разтълкувани като намек, че пророците лъжат.

Слуховете в афганистанската столица говорят, че на президента Хамид Карзай му било омръзнало от постоянните критики на “Пайман” и видял в публикацията удобна възможност да затвори изданието.

"Пайман" открито критикува Карзай и неведнъж го е обвинявал, че сочейки постоянно Пакистан като източник на всички злини, цели да отвлече вниманието от множеството провали на своята администрация.

"Гардиън" коментира, че историята с баба Ванга и затварянето на “Пайман” е тъжна и иронична и добавя, че "българката е имала видения, а афганистанският вестник - факти“.

“Баба Ванга е имала повече общо със стария Афганистан, където политическите кариери са се градяли върху митове като онзи за лидера на талибаните Молла Омар, който си изтръгнал сам окото, когато бил ранен. “Пайман” бе от съвременен Афганистан, в който разследваща журналистика през последните години разкри мистиката в местната политика, отделяйки фактите от измислиците и истината от фантазията“, пише "Гардиън".

“Пайман” публикува статии със заглавия като “Как да избегнем глупавите суеверия”, а според Баба Ванга през 2111 г. човечеството ще се състои от роботи. И точно погрешната публикация на нейната история доведе до закриването най-непредубедения и безпристрастен в интелектуално отношение афганистански вестник" , коментира "Гардиън".

В този инцидентен сблъсък на афганистански рационализъм срещу българската свръхестественост афганистанците са големите губещи. “Пайман” изпълнява важна обществена функция в страна, където религиозните чувства бяха политизирани до степен, при която ислямът стана източник на конфликт вместо да бъде източник на единство. "Пайман" публикуваше достъпни статии за религията, така че читателите му, да не станат жертви на войнстващия религиозен фундаментализъм, който е по-сериозната заплаха за управлението на Карзай отколкото критиките на вестника", завършва "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят