Чрез сделка за 2.25 млрд. долара с малайзийската "Петронас"

"Статойл" се оттегля от азерското газово находише "Шах Дениз"

"Статойл" се оттегля от азерското газово находише "Шах Дениз"

Норвежката енергийна компания "Статойл" (Statoil) продава и последните си 15.5 на сто от компанията за разработване на каспийското газово находище на Азербайджан "Шах Дениз" и се оттегля от газовия проект, както и от компанията, която ще управлява Южния Каспийски газопровод, чието строителство започна миналия месец. Сделката е с малайзийската компания "Петронас" (Petronas) и цената ѝ е 2.25 млрд. долара, съобщиха от "Статойл", цитирани от световните агенции.

Според изявлението, продажбата оптимизира портфолиото на компанията и заздравява нейната финансова гъвкавост.

През декември 2013 г. компанията продаде срещу 1.45 млрд. долара други 10 процента от проекта "Шах Дениз" на британската "БиПи" и държавната азерска компания СОКАР, които станаха акционерите с най-големи дялове – съответно 28.8 на сто и 16.7 процента. Сега "Петронас" става третият по големина акционер. Останалите участници са френската "Тотал", руско-италианското дружество на "Лукойл" и "Аджип", и иранската NICO, на които се падат по 10 процента, а турската TPAO има 9 процента.

Норвежката компания посочва, че сделката с малайзийците включва и делът ѝ от 15,5 процента в Южнокаспийската тръбопроводна компанията ЕсСиПиСи (South Caucasus Pipeline Company - SCPC), дял от 15,5 процента в холдинговата компания ЕсСиПиСи и дял от 12.4 процента в "Азербайджан газ съплай къмпани" (Azerbaijan Gas Supply Company).

Статойл отбеляза, че добивът през второто тримесечие от находището "Шах Дениз" е бил 38 000 барела петролен еквивалент на ден.

Сделката, която трябва да бъде одобрена от регулаторните власти, се очаква да приключи през 2015 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?