Реформаторският блок срещу закон и нов дълг заради КТБ

Статуквото опитва да узакони кражбите на новите кредитни милионери

Нужно е президентско вето върху "законодателния бандитизъм" срещу редовия вложител"

Статуквото опитва да узакони кражбите на новите кредитни милионери

Реформаторският блок категорично се противопоставя срещу т. нар. "Закон за КТБ“ и срещу истинската му цел – съпровождащото го извънредно законодателство, очевидно инспирирано от неадекватното парламентарно статукво. С него се цели замитане на следите от кражбите в Корпоративна търговска банка и заплащане на борчовете на новите кредитни милионери с парите и спестяванията на данъкоплатците.

Това се посочва в разпространена в четвъртък позиция на партиите в Реформаторския блок.

Реформаторският блок се противопоставя и на предложенията за актуализация на бюджета през нов колосален дълг, включващ обезпечаването на текущия дефицит, но и сметката на новите кредитни милионери.

"Остро възразяваме срещу заявените намерения за директно нарушаване на действащото законодателство. По този начин отново безцеремонно ще бъдат ограбени българските граждани и облагодетелствани лицата, свързани с управляващата върхушка, наредила тегленето през подставени лица на огромни необезпечени кредити от КТБ, с ясното намерение никога да не ги върнат", се посочва по-нататък в позицията.

В същото време, отиващото си Народно събрание вместо да работи по антикризисните мерки в подкрепа на банковата система, приема законодателни изменения в НК за налагане на цензура върху говоренето за сигурността на една или друга банка въобще, отбелязват реформаторите.

Реформаторският блок не приема предложенията за изменения в редица закони, заявени от провалилото се ръководство в БНБ, целящи да се оневинят провинилите се банкови надзорници и да се изземат контролни правомощия от българския съд и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в полза на тотално дискредитираното правителство на Орешарски.

Блокът апелира към президента на републиката, да упражни правото си на вето върху подобен законодателен бандитизъм срещу редовия вложител.

"Очакваме действащите закони, при които години наред България бе пример за финансова и банкова стабилност, да бъдат спазени и приложени с цялата им строгост, в това число и от Прокуратурата и разследващите органи и незабавно да започнат действия по изясняване на истинското състоянието на т.нар. "липсващи“ кредити в размер на над 3.5 млрд. лв. в КТБ. В случаите, в които се установи, че сред тях има отпускани кредити на база на неверни данни или фалшиви документи, да следва незабавно привличане към наказателна отговорност на провинилите се лица", се казва в позицията на Реформаторския блок.

В нея се настоява в най-кратък срок да бъдат отблокирани сметките на малките и средни вложители-физически лица и фирми в КТБ, съгласно защитата от закона и до размера, определен от него. Едва след това и само и единствено от активите и възстановените кредити в КТБ, да се изплащат влогове над 100 000 евро, без да се дава и стотинка от държавния бюджет или от джоба на данъкоплатеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България