Статуя на Христофор Колумб в Сан Франциско беше премахната

Статуя на Христофор Колумб в Сан Франциско беше премахната

Предизвикала полемика статуя на генуезкия мореплавател и търговец Христофор Колумб в Сан Франциско беше премахната, след като протестиращи изразиха безпокойство, че тя е символ на потисничество, предаде ДПА.

Двутонната статуя, издигната през 1957 г., беше демонтирана вчера от общинския съвет на града. Преди това тя беше взет на мушка от протестиращите срещу расизма, а през последните години беше и обект на вандалски прояви, съобщава в. "Сан Франсиско кроникъл".

В публикация в Туитър общинският съветник Катрин Стефани нарече премахването на статуята "необходима стъпка" и добави, че паметникът е олицетворение на "болезнените основи", на които почива историята на САЩ.

"Робството, подчинението и завоеванието трябва да бъдат заклеймени от всички нас. Статуята беше израз на една измислена, благовидна версия на нашата история, отдаваща почит към конкретната личност, но същевременно пренебрегваща травмата, причинена от действията ѝ", каза Стефани.

Миналата седмица статуя на Колумб в Бостън беше обезглавена. Друга, този път в щата Вирджиния, беше подпалена и хвърлена в езеро.

Колумб е един от първите европейци в Новия свят и често е посочван като откривателя на Америка, отбелязва агенцията. Историци и правозащитници обаче критикуват Колумб, че е поробил коренното население на континента.

След смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд при полицейско задържане в редица градове на САЩ избухнаха демонстрации на движението "Животът на чернокожите има значение".

Под прицела на протестиращите попадат паметници, които според тях олицетворяват преследването на афроамериканците и другите малцинства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?