Статуята на Свободата отново се отваря за посетители

Статуята на Свободата се открива публично за пръв път след атентатите от 11 септември 2001, когато ръководството на американската Служба за националните паркове взе решение да затвори за посетители панорамната площадка, разположена в короната на статуята.

Властите в Ню Йорк обявиха, че са готови да отворят монумента за публиката, независимо от подновените терористични заплахи срещу Ню Йорк.

Модернизацията на системата за сигурност на статуята струваше 30 милиона долара.

Посетителите ще преминават на проверка през специални детектори преди да се качат на ферибота към Острова на свободата и след това още веднъж, преди да се качат на 93 -метровата статуя.

Второто детекторно устройство съдържа механизъм, който духа въздух през дрехите на посетителите и може да установи дали те носят взривни устройства.

Многозначително е, че въпреки повишеното ниво на терористична заплаха, ние отново откриваме статуята за посетители, каза американският заместник - вътрешен министър Крейг Менсън. "Мисля, че това показва на света, че свободата не може да бъде заплашена", добави той.

Прочутата корона на статуята обаче остава затворена поради съображения за сигурност.

Откриването на монумента става в момент, когато нивото на терористична заплаха във финансовите центрове в Ню Йорк, Вашингтон и Нюарк е повишено от "жълто" на "оранжево", заради информацията, че Ал Каида готви нови атентати.

Статуята на Свободата е висока 46 метра и е открита през 1886 г., по случай 100 - годишнината от приемането на Декларацията за независимостта на САЩ. Тя е подарък на Америка от Франция. През 1916 г. е закрит за посетители факелът на статуята, който е бил повреден от бомба. След атентатите от 11 септември 2001 г. екскурзиите на монумента бяха напълно прекратени.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?