Стават ясни италианските футболни клубове, уговаряли мачове

Стават ясни италианските футболни клубове, уговаряли мачове

Футболната федерация на Италия (ФФИ) ще обяви имената на клубовете и частните лица, обвинени в съпричастност към договорени мачове, предаде в четвъртък ББС. Комисарят на ФФИ Гуидо Росси съобщи, че виновните ще бъдат обявени в четвъртък в 17.30 часа местно време, тоест след закриването на търговете на фондовата борса.

Следващата седмица назованите в четвъртък клубове ще се изправят пред спортния трибунал в Рим. Тях ги заплашват сериозни санкции - глоби, преместване в долна дивизия или лишаване от спечелени призове.

Разследването на ФФИ беше насочено към клубове като “Ювентус”, “Милан”, “Лацио” и “Фиорентина”.

Изводите на следствието ще бъдат огласени в деня на решаващия мач на националния тим на Италия с Чехия на световното първенство по футбол в Германия. На Италия ще ѝ трябва най-малко равен резултат, за да премине в следващия етап.

13 от 23 играча на италианския национален отбор са членове на клубовете, които са под подозрение.

Изслушването пред спортния трибунал трябва да приключи на 7-9 юли – в последните дни на световното първенство. След огласяването на присъдите, може да бъде назначено разследване на дейността на клубовете за провеждане на углавно дело.

В понеделник беше разпитан председателят на борда на директорите на “Ювентус” Антонио Джиродо. Заедно с останалите членове на борда на директорите той подаде оставка през май тази година – в самото начало на футболния скандал.

Джиродо и генералният директор на “Ювентус” Лучано Моджи са заподозрени в опит да манипулират назначаването на футболните съдии. Те също даваха показания във връзка с инцидента през 2004 година. Тогава след загубата на “Ювентус” от “Реджина”, съдията и двамата странични съдии бяха заключени в съблекалнята.

Лучано Моджи обаче е отказал да отговаря на въпросите на следователя.

Откакто на 9 май бордът на директорите на Ювентус” подаде оставка, клубът “който е най-популярният футболен клуб в Италия”, загуби 40% от пазарната си стойност. Сега той се оценява на 206 млн. долара.

Междувременно друг футболен клуб - “Милан”, също е заподозрян в опит да повлияе на решението при назначаване на съдии. Подобни обвинения бяха публикувани във вестник “Кориере дела сера”, който помести разпечатка на компрометиращи телефонни разговори. От “Милан” отхвърлят обвиненията и твърдят, че разговорите са интерпретирани невярно.

Във връзка с корупционния скандал в италианския футбол за разпит бяха извикани над 40 души.

Някои наблюдатели се опасяват, че това ще попречи на началото на футболния сезон в Италия и той от август ще бъде отложен за октомври.

Споделяне

Още от Свят