Стависки окончателно се размина със затвора

Стависки окончателно се размина със затвора
Върховният касационен съд (ВКС) отмени ефективното наказание от 2.5 години затвор на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки и го замени с условна присъда. Според окончателното решение, обявено във вторник, наказанието на Стависки е две и половина години условно с 5 години изпитателен срок.

Намаляват се наложените обезщетения за неимуществени вреди в полза на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров от 120 000 лв. на 100 000 лв. за всеки от тях. "Кръвнината" за изпадналата в кома Мануела Горсова пада от 150 000 лв. на 90 000 лв. Държавна такса за разноски по делото се свива от 5200 лв. на 800 лв.

Спортистът се размина с килията и благодарение на прокуратурата, чийто представител пледира в негова полза по време на процеса миналия месец. Тогава обвинителят Антони Лаков заяви пред магистратите, че Стависки е "известен с това, че е постигнал световен връх в спорта, а не че е отвлякъл самолет или е убил Джон Ленън", както и други суперлативи.

Заради катастрофата край р. Ропотамо, световният шампион по фигурно пързаляне бе изправен на два пъти пред третата последна инстанция на българското правосъдие. Първоначално той бе осъден условно на две съдебни инстанции, но ВКС върна делото на апелативния съд в Бургас с мотива, че това наказание не отговоря на обществените очаквания.

След това второинстанционият съд в морския град реши, че подсъдимият трябва да отиде за 2.5 години в затвора. Освен това бяха завишени и обезщетенията, които Стависки трябваше да изплати на родителите на Петър Петров и на Мануела Горсова.

Това решение обаче не бе взето единодушно от тричленния състав. Председателят му Георги Кошничаров подписа присъдата с особено мнение. Според него "генералната превенция едва ли ще бъде постигната, ако Максим Стависки бъде изолиран от обществото за такъв дълъг период - две и половина години".

Не така обаче смяташе зам.-окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов, който, позирайки с чифт кънки, гордо заяви: "Вързахме кънките на Стависки". За тази си проява той бе наказан от Висшия съдебен съвет със "забележка".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?