Стависки се оказа пил повече от обявеното

Стависки се оказа пил повече от обявеното

Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки е шофирал с 1,29 промила алкохол в кръвта при верижната катастрофата край река Ропотамо на 5 септември, се казва в обновения обвинителен акт, който ще му бъде предявен от прокуратурата преди старта на съдебния процес. При инцидента загина 24-годишен мъж, 18-годишно момиче повече от месец е в кома, а още двама получиха наранявания.

Сагата около количеството алкохол, което спортистът е погълнал преди да седне зад волана на своя “Хамър”, премина през няколко публични фази. Тестът с дрегер веднага след катастрофата показа 1.2 промила, а след кръвната проба спадна на 1.1. Именно тези показания влязоха в първоначалния вариант на обвинението.

В понеделник обаче прокуратурата предяви на Стависки акт, в който фигурират 1.29 промила. Това е показала съдебномедицинската експертиза, която ще бъде използвана при разглеждане на делото.

Преди три дни парламентът отхвърли залежало от юни месец предложение на Министерски съвет за вдигане на промилите, необходими за старт на наказателно производство, от 1.2 на 1.5. Малко преди това се оказа и че държавното обвинение е объркало обвинителния акт. Прокурорът Иван Станев от Бургаска окръжна прокуратура бе подвел под отговорност Стависки само за тежка телесна повреда.

По-късно той поправи пропуска си и бе наказан със забележка. Така в крайна сметка спортистът бе обвинен в причиняване на смърт при шофиране в нетрезво състояние и тежка телесна повреда. Ако съдът го намери за виновен, той може да получи между 3 и 10 години затвор.

Междувременно адвокатите на Стависки поискаха удължаване на сроковете за разследването на катастрофата с 20 дни. Причината за това е, че единият от двамата юристи е пострадал и му предстои операция, а другият има лични причини да иска удължаване на срока.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?