Стависки се отказва от спорта, готов на “всяко наказание”

Стависки се отказва от спорта, готов на “всяко наказание”

“Сутринта в деня на катастрофата отидох на подводен риболов, след което бях вкъщи и с познати пийнах само две-три глътки домашна ракия, качих се в колата, дори съм забравил, че съм употребил алкохол”, заяви в четвъртък световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. През август той причини тежката катастрофа край Приморско, в която загина млад мъж, а негова спътничка изпадна в кома. “Сега не мога да мисля за кариерата си, отклоних всички предложения за участия, като останаха само тези, за които има предварителни договори”, посочи той. “За нас вече няма бъдеще, живеем ден за ден”, каза партньорката му Албена Денкова.

“Не виждам какво мога да кажа на майката на Петър (бел. ред. загиналия младеж), защото осъзнавам, че не аз съм най-потърпевшият в тази трагедия”, заяви Стависки. И продължи: “В България се чувствах много добре и мислих, че това щастие ще продължава вечно, но след тази катастрофа нещата изглеждат по съвсем различен начин.”

“Станах поука за цяла България”, коментира спортистът участието си в кампанията “Ако си пил, слез, искам да стигна жив”, чието рекламно лице беше преди трагедията край Приморско.

“Обичам да карам с висока скорост и в този момент не съобразих, че карам с толкова висока скорост. Така стана инцидентът, за което много съжалявам и ще понеса всяко наказание, което ми наложат”, каза Стависки.

“Готов съм да понеса най-тежкото наказание, ако това ще доведе до спиране на войната по пътищата”, заяви натурализираният българи и добави: “Не бях пиян и неадекватен по време на катастрофата. Може би алкохолът се е отразил, защото бях на диета. Пробата стана бързо - в рамките на 8 часа.”

“Не мога да се призная за виновен, докато не станат готови експертизите, добави той, намеквайки, че има съмнение в изготвянето на пътната експертиза.

Световният шампион не искал да има политически спекулации около трагедията, тъй като според някои информации готвените поправки в закона ще му помогнат да получи по-малко наказание. Това изменение няма нищо общо с мен, защото то касае хората, които не са участвали в катастрофа, каза Стависки.

“Тази поправка в Закона за движение по пътищата е искана още преди 5 август, когато стана инцидентът. Разбирам, че съм направил престъпление срещу хора, срещу Албена и себе си дори, защото сега не мога да гледам хората в очите”, каза Стависки. Той е огорчен, че след катастрофата всички го мислят за престъпник.

Спортистът не пожела да коментира прокуратурата, но адвокатите му казали, че има тенденциозно отношение. “Имам усещането, че обвинението вече бе готово и чак след това се проведе следствието”, заяви той. Прокуратура все още не му е предложила  споразумение за съкратена процедура, а той “не се е пазарил с нея”.

Полицаите, който го спрели преди инцидента, му се зарадвали. “Дори ме питаха къде е Албена, но вече не будя симпатии в обществото след тази катастрофа”, каза Стависки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?