Ставката на ДДС се вдига в Гърция и Румъния

От четвъртък в Гърция и Румъния влизат в сила нови ставки на ДДС. В югозападната ни съседка данъкът скача от 21 на 23%, а в северната - от 19 на 24 процента, съобщиха информационните агенции.

Това е второто покачване на ДДС в Гърция за тази година, след като през март от 19 той стана 21%.

В Гърция за пръв път се въвежда и ДДС за медицинските услуги, предоставяни от диагностични центрове - 10%, за услугите на нотариусите и адвокатите - 23%, за таксиметровите услуги - 11%.

Румънското правителството реши да повиши данъка от 19 на 24 процента, след като Конституционният съд отмени в петък част от планираните мерки за бюджетни икономии.

От днес влиза в сила и данъчно облагане на различните видове ваучери - за храна, ваканция и други, които вече влизат в заплатата. С 25 процента ще бъдат обложени и печалбите от игри на късмета. Всички приходи под формата на лихви по банкови сметки ще бъдат обложени с 16 процента.

Румънското правителство прие серия от мерки за намаляване на бюджетния дефицит до 6,8 процента спрямо 7.2 процента през 2009 г., което е условие за получаване на следващия транш от заема, договорен миналата година с

Международния валутен фонд, Европейския съюз, Световната банка и други международни институции на обща стойност около 20 милиарда евро.

Мерките предвиждат и намаляване с 25 процента на заплатите на служителите от държавния сектор. Конституционният съд обаче отхвърли като неконституционно планираното намаляване на пенсиите с 15 на сто, което наложи приемането на

компенсаторни мерки. Правителството реши да увеличи ДДС с пет процентни пункта, но запази плоския данък на равнището от 16 процента.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?