Стажът за пенсия се увеличава с три години, за полицаи и военни – с пет

Стажът за пенсия се увеличава с три години, за полицаи и военни – с пет

Социалният министър Тотю Младенов и здравният Анна-Мария Борисова представиха в сряда идеите си за структурни реформи в ресорите си, които са част от антикризисната визия на кабинета. Въпреки че в хода на проблемната здравна реформа премиерът Бойко Борисов обяви, че пенсионните промени се отлагат, сега те отново са на дневен ред и то в по-близка перспектива.

Вместо от 2012 година, както беше планирано първоначално, първите стъпки на промяната в пенсионната система започват още в началото на следващата година, а други ще влязат в сила от средата на 2011 година.

От 1 юли 2011 година ще бъде вдигнат изискваният за пенсия стаж на кадровите военнослужещи и заетите в МВР. Вместо 25 години, както е сега, той ще бъде увеличен на 30 години. От общия трудов стаж най-малко 20 трябва да са в системата на сигурността и отбраната, а не 16 години и осем месеца, както е сега.

Отново от средата на следващата година се въвеждат нови изисквания за пенсиониране на лицата, работещи при условията на трета категория труд (най-разпространената). Запазва се сегашната възраст за пенсиониране - 60 години за жените и 63 години за мъжете. Вместо изискване за точки обаче се въвежда изискване за минимален осигурителен стаж от 37 години за жените при 34 сега и 40 години за мъжете при 37 сега.

Хората, които са навършили пенсионна възраст, но не им достигат години, имат право на пенсия в намален размер. Тя ще бъде редуцирана с 2.4% за всяка недостигаща година.

Тези, които продължават да работят, въпреки че отговарят на изискванията за пенсиониране, ще получават бонус от 2.4% върху полагащата им се пенсия за всяка допълнителна година.

От началото на следващата година ще бъде въведен механизъм за диференциране на минималните осигурителните доходи за самоосигуряващите се лица. Сега минималният осигурителен доход за всички самоосигуряващи се със свободни професии е 420 лева, независимо от доходите им.

Преходният период за ранно пенсиониране от професионални пенсионни фондове ще бъде удължен до края на 2012 г., каза още министърът. От началото на следващата година формирането на пенсиите ще става чрез механизъм, който отчита инфлацията и динамиката в БВП и на осигурителния доход за страната.

Първите три дни на болничните - платени 70% от работодателя

Първите три дни от болничния отпуск ще се заплащат от работодателя в размер на 70% от средното дневно брутно възнаграждение на служителя, реши още кабинетът. От четвъртия ден на болничния лист и нататък НОИ ще изплаща 80% от възнаграждението.

В момента работодателят плаща 100% за първия ден, а от втория нататък НОИ плаща 80% от дохода.

Рязане на здравна администрация, сваляне на лекарствени цени и промяна в пътеки

Здравният министър Анна-Мария Борисова съобщи от своя страна, че ще приведе структурата на разходите за здравеопазване в съответствие с тази на европейските страни. “В България 47% от разходите за здраве отиват за болниците, а в ЕС - 29%, посочи Борисова.

Тя отново увери, че болници няма да бъдат затваряни, а само ще се преобразуват и че нито един лекар или медицинска сестра няма да останат на улицата. Като основни приоритети министър Борисова обяви изготвянето на национална здравна карта и укрепване на доболничната помощ. По думите ѝ занапред ще има преференциално заплащане за груповите практики. Като трети приоритет тя обяви актуализацията на броя и цените на клиничните пътеки.

Проф. Борисова заяви, че ще има диференцирано заплащане според квалификацията, сложността на манипулациите и обема на работата. Ще се върви към въвеждането на диагностично свързани групи, но това ще стане през следващата година.

Предстои да бъде изработена позитивна листа на медицинските изделия, по подобие на лекарствената. “Ще се централизира договарянето на цените за лекарствените продукти и медицинските изделия, с което смятам, че ще постигнем немалко снижение в техните цени. Това ще важи за държавните лечебни заведения. Ще се въведат механизми за периодичен контрол на доставките на лекарства и промяна в законите, за да се прехвърлят част от централните доставки на лекарства на здравното министерство към здравната каса. Но така, че да се запазят добрите цени, които ние успяваме да постигнем. Това е причината тези лекарства да стоят при нас. Ние знаем, че никое европейско министерство не се занимава с търгове, но за да имаме ниски цени, се измъчваме и ги държим при нас″, обяви още Борисова.

Тя каза, че предстои и административна реформа и уточни, че става въпрос за “сливане, преструктуриране и намаление на дирекции в министерството с около 40%“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?