Стажът за пенсия ще расте от 2012 с четири месеца годишно

Стажът за пенсия ще расте от 2012 с четири месеца годишно

Увеличаване на стажа за пенсия от 2012 година за най-разпространената трета категория труд и запазване на сегашната схема за ранно пенсиониране до края на 2014 година за първа и втора категория труд. Това предвижда последният вариант на пенсионната реформа, представен от премиера Бойко Борисов в неделя вечерта. В предаването на "Четири очи" по Нова телевизия Борисов заяви, че това ще бъдат промените в Кодекса за социалното осигуряване, които в крайна сметка ще бъдат приети от Министерския съвет. От пролетта насам се смениха няколко варианта за реформа като последният предвиждаше повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране да започне от 2015 година. Преди дни обаче финансовият министър Симеон Дянков се обяви за вдигане на стажа още от следващата година, каквато е и препоръката на Международния валутен фонд, представена в началото на седмицата.

В крайна сметка обаче в неделя на среща при премиера със социалния министър Тотю Младенов, финансовия министър Симеон Дянков и управителя на НОИ Христина Митрева е решено реформата да започне от 2012 година.

От 1 януари 2012 година стажът за работещите при трета категория труд ще започне да се увеличава с по четири месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година.

От 1 януари 2021 година ще започне нараставане на възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на 63 години за жените през  2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

Сега жените се пенсионират на 60 години при 34 години стаж, а мъжете на 63 години при 37 години стаж.

Периодът за ранно пенсиониране на работещите в тежки условия ще бъде удължен до 31 декември 2014 година. Това означава, че ще се запази сегашният вариант на пенсиониране, при който работещите при първа и втора категория труд се пенсионират през НОИ.  От 2011 до 2014 година вноските на категорийните работници от 12% за първа категория и 7% за втора категория ще постъпват в НОИ, а не както досега – в професионалните фондове.

От 1 януари 2015 година ранните пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

От 1 януари 2014 година ще отпадне таванът на навоотпуснатите пенсии и постепенно ще се увеличава таванът за старите пенсии. От 1 януари 2017 година ще започне увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1.1 на сто на 1.2 на сто за пенсиите, свързани с трудовата дейност.

От 1 януари 2017 година ще започне увеличаване на вноската за универсалните пенсионни фондове с 2 процентни пункта – от 5 % на 7 %.

Разчетите показват, че дефицитът в НОИ ще бъде преодолян през 2017 година, след което ще започне да се натрупва излишък  до 2035 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?