Стефан Данаилов: Дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки!

Mediapool публикува емоционалната реч на актьора и народен представител от БСП Стефан Данаилов пред парламента по повод ветото на президента срещу налагането на лекарствен мораториум през 2018 г.:

Аз искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен.

Скъпи приятели, имах възможност и да ви слушам и да ви гледам по телевизията и дойдох специално за да ви предложа нещо.

Не обичам този остър тон, тези скандали и т. н., когато наистина става въпрос за човешки живот.

Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец, два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете: „Ти имаш пари, ще си купиш“. Аз имам, но тези хора, които нямат?

Хайде да направим така. Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и Националната хематология, за да видите какви хора са вътре. Големият процент това са млади хора, млади, които трябва да живеят, а не могат! Аз съм свидетел на безсилието на лекарите, когато казват: „Всичко опитваме, но не става и не става“.

Затова не ме интересуват тези милиони – те не са отишли на вятъра явно, но дайте този път да направим не жест, а [да изпълним] едно наше задължение. Нас са ни избирали хората. Тук има уважаеми мои колеги депутати, с които доста години присъстваме в парламента. Много хора са заставали зад нашите кандидатури и много от тях също са опарени от тази коварна болест. Едва ли ще нарушим толкова страшно [бюджета], защото, като слушам д-р Дариткова, то просто ще съсипем държавата, ако отделим тези 25-30 млн. лв.

Аз се обръщам към вас като ваш приятел, човек, който ви уважава и обича.

Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки! Защото това, което, не дай Боже, ви се случи да изживеете – да знаете дали ще оцелеете или не, е страшно. Страшни са тия мигове, когато чакаш да дойде лошото или когато чакаш да дойде доброто.

Изпитал съм го и затова си позволявам да го споделя с вас.

Разчитам на вашия разум. Благодаря ви!

Споделяне

Още по темата

Още от България