Стефан Данаилов е в изкуствена кома, състоянието му е тежко

Стефан Данаилов е в изкуствена кома, състоянието му е тежко

Обичаният от поколения българи актьор Стефан Данаилов е в кома и състоянието му е тежко, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук профила си.

Стефан Данаилов се лекува от седмица във Военно-медицинска академия (ВМА), а в сряда е бил поставен в изкуствена кома.

От ВМА не дават официална информация за състоянието на 76-годишния актьор.

Легендата на българското кино и театър е бил настанен в интензивното отделение на болницата заради събиране на вода в белите дробове преди около седмица. Той е получил усложненията след вирусна инфекция. Във вторник състоянието му рязко се влошило, изпаднал в безсъзнание и ден по-късно е бил поставен в изкуствена кома.

Стефан Данаилов вероятно има хипостатична пневмония, която е довела до полиорганна недостатъчност и затова се е наложило да бъде на асистирана вентилация, предполагат лекари, които чуха за влошеното му състояние, цитирани в. "24 часа".

Застойната пневмония е често срещано усложнение след счупване на бедрената шийка. То се получава заради липсата на движение след травмата и съответно проблемите с кръвообръщението в малкия кръг.

При неговата възраст и общо състояние такова усложнение е напълно реалистична хипотеза. Пневмонията води до дихателна и полиорганна недостатъчност.

Стефан Данаилов страда и от паркинсон и високо кръвно, има и сърдечни проблеми. Преди време преживя и онкологично заболяване, след което се възстановява в продължение на 5 години и не играеше в театъра. Качи се на сцената на Народния театър през юни тази година.

След инцидент през август 76-годишният актьор беше приет по спешност в болница в Бургас, където му беше направена операция на тазобедрената става.

След допълнителни изследвания през септември на Данаилов беше назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?