Стефан Данаилов или Ивайло Калфин били възможните кандидати на БСП за президент

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви в петък, че възможните кандидати за президент на левицата са депутатът Стефан Данаилов и евродепутатът Ивайло Калфин. Въпреки че досега отказваше да разкрие кои са номинациите на партията за държавен глава с мотива, че е "прекалено рано и има година“ до изборите за президент, пред студенти Станишев съобщи, че двете имена са обсъждани, но все пак се застрахова, че е "още е твърде рано да се каже“.

Въпросът за кандидатурата на БСП за президент му беше зададен от студент на среща с представители на студентското сдружение "ЕГО ПОЛИТИКО" и Студентската асоциация за изследване на международните отношения.

"Кандидатурата, формулата за подкрепа, типа издигане ще зависи от обществените нагласи“, каза още председателят на БСП.

Според него трябва да се намери "типажът, който да обедини максимален брой хора и да се противопостави на кандидатурата на ГЕРБ“.

Относно бъдещата кандидатура на ГЕРБ за държавен глава Станишев смята, че по-вероятно е тя да е на премиера Бойко Борисов, отколкото на вече споменатия от самия Борисов в тази роля вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

По мнението на Станишев "никой не може да се състезава с Борисов по народен език, популизъм и медийна реакция“.

"Да търсиш втори Бойко Борисов е загубена кауза, защото на този терен той винаги ще бие“, заключи лидерът на левицата.

Студентите го питаха и за това как вижда БСП след 5 г. и какви са очакванията му от внесения днес вот на недоверие за политиката в здравеопазването. Станишев повтори многократно изказваната си теза, че "БСП е оцеляла, защото има нужда от такава партия“.

Относно предстоящия вот той коментира, че един от резултатите вече е налице - оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

Пред студентите Станишев сподели и опита си като министър-председател. Той посочи, че "политиката е неблагодарно нещо“ и ги предупреди, че "ако се захващат с политика, да не очакват само цветя, слава, известност, тъй като няма да се случи“.

"Ще ги има, но със сигурност ще има и много голямо оплюване. Много лесно е всяко нещо да се представи по изкривен начин. Оценката на хората не е по това какво ще свършите реално, а по това как ще бъде представено от медиите“, каза още той.

По думите му "хората формират мнението си за един политик чрез медиите. Фалшът винаги се улавя при живите предавания“.

"Не е лесно да си политик в България, но си заслужава, защото няма по-голямо удовлетворение, когато видиш, че в резултат на твоите усилия, нещата отиват към по-добро“, сподели Станишев.

"20-те години преход доведоха до състояние на обществото, когато трудно се води смислен политически дебат. Всичко се свежда до политика тип чалга“, коментира той.

Станишев се възмути от изказване на министър Цветан Цветанов, че България е била приета само по политически мотиви и не е била готова за членство в ЕС. С това изказване вицепремиерът дава коз на всички, които не харесват България и я използват за вътрешнополитически борби, смята бившият премиер.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?