Стефан Данаилов наказа подчинени за “Проекта Батак”

Има наказани служители в Министерството на културата заради скандала около “Проекта Батак”, разработван от двама учени от Берлинския свободен университет. Това съобщи в петък министър Стефан Данаилов пред журналисти в Русе, цитиран от БТА.

Според министъра имало е “пропуснат момент, в който те (служителите – б.р.) е трябвало да се отнесат по-сериозно към така наречената кръгла маса за Батак".

Министърът не уточни кои служители и с какво са били наказани. Той обаче призна, че заради скандала поста си е напуснал директорът на Националния център за музеите и галериите за изобразително изкуство Румян Ганчев, който е на тази длъжност от една година.

Напускането на Ганчев е станало факт в началото на месеца, като пресслужбата на министерството го обяснява на 4 май с “лични причини”.

В петък обаче Данаилов директно свърза оставката със скандала. Потърсен от Mediapool да коментира решението си и как точно е формулирал наказанието, той не отговаряше на мобилния си телефон.

В Русе обаче е обяснил, че “наказанието е заслужено” и че ръководителката на Галерията за чуждестранно изкуство е отказала участие в идеята, идваща от чужбина за Батак, подала е информация навреме, но, по думите му, “чиновническото мислене води до прескачане на страници, а не до интерес към това което става".

Проектът на учените Мартина Балева и Улф Брунбауер, които поискаха да представят на кръгла маса в България проучването си за картина, посветена на Баташкото клане, интерпретацията му от хора на изкуството от същата епоха и неговото отражение в оформянето на националната идентичност, предизвика истерична реакция на историци-патриоти, общественици и най-вече политици, начело с президента Георги Първанов.

Двамата учени бяха заклеймени, че обслужват “чужди интереси” с опити за “пренаписване” на българската история и отнемане на “саможертвата” на българския народ. БАН и Галерията за Галерията за чуждестранно изкуство отказаха да са домакин на евентуалната кръгла маса. Това принуди двамата учени сами да се откажат от планирания форум.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?