Стефан Данаилов получи "Аскеер" за цялостен принос към театъра у нас

Теди Москов: Вече ще се виждаме само по кафенетата

Стефан Данаилов получи "Аскеер" за цялостен принос към театъра у нас

Големият български актьор Стефан Данаилов получи "Аскеер-2015" за цялостен принос към театралното изкуство. Снощи наградите бяха връчени за 25-ти път. Наградата му бе връчена на церемонията в театъра на Българската армия от актьора Васил Михайлов.

"Аз много съм си обичал публиката и съм получавал много обич от нея. Аз вярвам в България и вярвам в това, че българският театър ще го има напук на всичко", каза Стефан Данаилов. Той разказа, че и двата си "Аскеера" е получил в труден момент. Първият – в началото на 90-те, когато изпада в политическа и творческа криза, и вторият – сега, когато "от бодряк и оптимист се превръщах в човек, който си задава по-серизни въпроси. Вярвам, че и този "Аскеер" ще ми помогне".

Актьорът благодари на публиката и студентите си и се върна 40 години назад в спомените си когато за първи път е стъпил като млад актьор на сцената на Армията.

Теди Москов получи "Аскеер“  за своя спектакъл "Каквато ти ме искаш“.

"Тази вечер няма да има смешки, защото искам да почета паметта на баща ми, който си отиде преди шест месеца. Той беше прекрасен музикант, аз съм неговата проекция – благодаря ти, тате! Ще кажа още, че аз бях дотук, приключвам. От тук нататък ще ме видите само по кафенетата“, каза Теди Москов. Съпругата му Мая Новоселска се усмихваше сред публиката.

Наградата за водеща женска роля взе Илка Зафирова за "Г-жа Клайн" от Никълъс Райт на Стилиян Петров в "Театър 199". Герасим Георгиев - Геро грабна водеща мъжка роля за "Семеен албум" на Малин Кръстев в Младежкия театър "Николай Бинев".

Наградата за драматургия получи актьорът Малин Кръстев за постановката "Семеен албум", поставена в Младежкия театър.

Наградата за най-добър спектакъл получи "Къщата на гнева" по Лорка на Диана Добрева, поставян в театър "Възраждане".

С наградата за изгряваща звезда беше наградена Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай Масалитинов" – Пловдив.

Награда за поддържаща женска роля си поделиха Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане".

За поддържаща мъжка роля беше отличен актьорът Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?