Стефан Софиянски координира защитата си

Стефан Софиянски координира защитата си

Бившият столичен кмет и настоящ евродепутат от квотата на БНС Стефан Софиянски координира защитата си по водените срещу него съдебни дела. Във вторник, когато в Софийския градски съд (СГС) трябваше да се проведе поредното заседание срещу него за сделката с “Милениум център”, адвокатите му не поискаха спиране на наказателното производство заради наличието на евродепутатски имунитет.

Прекратяване на делото за сделката с Бизнес център “Гурко 1” поиска защитата на бившия кмет в понеделник именно с мотива, че е депутат в ЕП и като такъв се ползва от имунитет. Тогава съдът бе принуден да изпрати запитвания до външното ни министерство за изясняване на случая.

От Страсбург по-късно в понеделник пред БНР Софиянски определи искането на адвокатите си като недоразумение, защото той бил за решаването на делата в съдебната зала колкото може по-скоро.

СГС отложи във вторник за 1 февруари делото за сделката за “Милениум център”. Без настояване от защитата, съдиите решиха, че трябва да бъде изпратено запитване до външно министерство за статута на Стефан Софиянски. Магистратите мотивираха решението си с факта, че към момента разполагат само с устав, формулиращ задълженията на евродепутатите. В него се посочва, че евродепутатите се ползват единствено с функционален имунитет и са предпазени от съдебно преследване само за свои гласувания и изказвания в пленарната зала.

Част от европейското законодателство все още не е преведено на български език и това, според съда, възпрепятства гледането на делото по същество.

Срещу евродепутата се водят три дела, едното от тях е за сделката с “Милениум център”, второто е за “Погребите”, което е в досъдебна фаза, а третото за Бизнес центъра на “Гурко 1”. До момента Софиянски е оправдан по едно от общо четирите дела, заведени срещу него – за сделката със софийските “Хали”.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?