Стефан Тафров: "Да, България" не участва в състезанието по обещания

Стефан Тафров, сн: БТВ

"Да, България” не участва в състезанието по обещанията. Ние не сме в търга, знаем много добре, че не можем да изпълним своите обещания, ако не се преборим с корупцията, коментира бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров, който се включва в политиката чрез "Да, България". Алфата и омегата на нашата формация е борбата с корупцията, да си върнем държавата от мафията – това ляво ли е или дясно? - заяви Тафров в петък пред бТВ по повод твърденията, че отказът на "Да, България" да се самоопредели е коз в ръцете на опонентите.

Нормално би било и леви, десни и центристки партии да имат една и съща цел, но не всички я имат, някои са част от мафията, допълни той.

Икономическата програма на "Да, България" отново тръгва от борбата с корупцията. Защото тя ще ни позволи да намалим данъците – това ляво ли е, коментира бившият посланик.

Свръхзадачата на българската политика са неща като преборване с мафията, преборване с корумпираната политическа класа и връщане към една демократична нормалност – това не е нито ляво, нито дясно, продължи Тафров.

Участието си в политиката заедно с "Да, България", дипломатът обясни с това, че там са младите хора и има динамика, която много го привлича. На въпроса защо не са се коалирали, Тафров отговори, че има голям брой млади хора, които биха дали своя глас за тях, само ако се явят самостоятелно и тази динамика не бива да се убива.

Той определи като "много сериозна" опасността България да мине във втория кръг на Европа. Стефан Тафров допълни, че френският президент организира в началото на март четиристранна среща във Версай – Франция, Италия, Германия и Испания, на която ще се взимат решения във връзка със създаването на нова архитектура на ЕС. Опасността е не ЕС да стане на две, а на три скорости и ние да не сме и във втория кръг.

"В първия да бъдат страните основателки, от еврозоната, във втория да бъдат Централно и Източноевропейските страни и ние с Румъния и някой друг да бъдем в третия кръг. Това е нашето притеснение", коментира той.

"Подобни процеси текат и в НАТО. Ние изоставаме от тези процеси, защото това е организация, която също се модернизира. България, заради вътрешните си проблеми, обикновено заради слабата борба с корупция, изведнъж изпада във втора и трета категория в тези елитни клубове, към които ние успяхме да се присъединим", каза още дипломатът.

Споделяне

Още от Избори 2017