Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Стефан Тафров: "Демократична България" е алтернатива на корумпирания модел на управление "Пеевски"

16 коментара
Стефан Тафров: "Демократична България" е алтернатива на корумпирания модел на управление "Пеевски"

Господин Тафров, ако станете евродепутат, какви ще са вашите теми и каузи?

Най-важната ми кауза е възстановяване на доверието към България, за да може тя да бъде част от ядрото на ЕС. В момента доверието към страната е подронено заради неспособността и нежеланието на управляващите да реформират съдебната ни система. В България върховенството на правото не е установено напълно, гражданите нямат доверие на институциите и това пречи на страната ни да бъде сериозен играч в този важен момент от развитието на ЕС, когато се решава неговото бъдеще. Свободата на медиите ще бъде друга моя много важна тема.

В момента България е на 111-то място в класацията на "Репортери без граници". Оказва се, че част от европарите поддържат тази незавидна медийна ситуация в България, защото парите, определени за популяризиране на европейските програми, се разпределят отново от корумпираната власт.

Имам и съвсем практични цели. Например за еврофондовете и тяхното изразходване. Трябва да е по-лесно за малките и средни бизнеси да кандидатстват направо пред Брюксел, без посредничеството на министерства и общини. Така ще се избегне прекомерното влияние на корумпираната българска власт при определянето на приоритетите на европрограмите, при взимането на решенията къде да идат парите. Важно е да се промени и начинът, по който се оценяват резултатите от финансирането. Сега то е по-скоро по документи, без винаги да се държи сметка за социалния и икономически ефект на проекта за местните общности. Пример са спортните съоръжения, построени в обезлюдени райони вместо там, където от тях наистина има нужда.

Това е и една от причините да се застъпвам за увеличаване на правомощията на Европейския парламент, който е единствената демократично избрана институция, защото пряко се избира от европейските граждани. В момента той няма законодателна инициатива за разлика от националните парламенти. Ако това се промени, той може да стане инициатор за въвеждане на цяла серия подобни промени.

Какво е мнението ви за идеята за обща европейска отбрана и за енергиен съюз?

В "Демократична България" е и най-добрият български експерт в тази област – Велизар Шаламанов, имаме и подробни разработен идеи. Тревожа се, че в момента България почти отсъства от т.нар. проекти ПЕСКО (бел.ред.- Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната). Това трябва да се промени. Важно е страната ни да стане седалище на някакъв вид многонационални сили, например европейски бригади, щабове. В перспектива може да се стигне и до европейска армия.

Сега всяка страна в ЕС купува военна техника сама, каквото става и в България със самолетите, които е важно да се подновят. Защо вместо това няколко членки на ЕС, които искат да купят военно оборудване, да не се съберат заедно и тогава да постигнат по-добри цени с големите производители. Това би могло да бъде в перспектива един много добър начин за сваляне на цените. Важно е да уточня, че ние в "Демократична България" не противопоставяме общата европейска сигурност на НАТО, а напротив, за нас верният път е засилването на европейския стълб на НАТО.

В областта на енергетиката за страни като България, в която Русия има почти пълен монопол върху доставката на енергоносители, е много важно да има единен енергиен пазар и интегрирана енергийна стратегия на ЕС. Това ще направи ЕС, и България в частност, по-независима от Русия и от всеки друг.

През последните месеци вие сте в непрекъснати предизборни срещи и обиколки из страната. Какви въпроси най-често поставят хората? Доколко те са свързани с националната политика, с местни проблеми и доколко – с ЕС?

Не чух антиевропески изказвания, но пък е осезаем гневът на хората от високите равнища на корупция, които се олицетворяват от тези "къщи за тъщи" и апартаменти със или без асансьори. Това е капката, която е преляла търпението. Много хора започват контакта си с мен именно с тези скандали. Неизбежно разговорът отива натам. 

Хората се оплакват, е че европейските пари не стигат до тях. Казват, че трябва да си близък до ГЕРБ и властта, за да получиш европейски средства и питат как ЕС може да помогне, за да се спре всичко това.

Често дейци на културата и образованието ме питат за тази тема. В момента има еврофинансиране, но то не е достатъчно. И културата, и образованието имат нужда от допълнително финансиране. Има какво да се промени и по отношение на опазването на историческите паметници например, които в крайна сметка са душата, идентичността на Европа. След пожара на парижката Нотр Дам френският президент Макрон лансира идея в тази посока. Според мен тя е интересна и за България.

Какъв е според вас залогът на предстоящите евроизбори – и за ЕС, и за България? Във всички страни от ЕС се коментира, че тези евроизбори са най-важните досега. Очаква се в новия еврпарламент да бъде повдигнат въпроса за реформирането на съюза. Според вас каква позицията трябва да защитава България?

Тези европейски избори са важни и за самия ЕС, и за България. На всички е ясно, че ЕС трябва да се реформира - неговите институции, начини на действие, процедури и т.н. "Демократична България" иска да го реформира, за да го засили, а националпопулистите, за да го унищожат, макар и да не си го признават. Резултатът след вота ще бъде, че европарламентът ще бъде доста по-фрагментиран. Все пак смятам, че проевропейските сили ще вземат връх в следващия парламент.

За България, освен въпроса с бъдещето на Европа, има и друг залог. Този вот ще бъде и сигнал от избирателите, които ще покажат какво смятат за корумпирания модел на управление. Вече десетилетия наред във властта се сменят ту БСП, ту ГЕРБ с подкрепата на двата на проекта на ДС каквито са ДПС и ВМРО. Не е случен фактът, че сред кандидатите на "Демократична България" и в ръководствата на "Да, България", ДСБ и "Зелено движение" няма нито един агент на ДС за разликата от всички партии на статуквото, за които говоря. 

"Демократична България" е алтернативата на този модел. Къщите за тъщи и "Апартаментгейт" са само върхът на айсберга на корупцията.

По всичко изглежда, че на 26 май за евродепутат най-вероятно ще бъде избран вторият в листата на ДПС - Делян Пеевски. Както се разбра от неотдавнашна справка той има само един работен ден в българския парламент, а получава заплата, плащана от българските данъкоплатци. Така ли ще бъде и Европейския парламент, питам аз? Той пак ли ще получава пари без да работи? Та той дори не благоволява да се появи в България по време на кампанията, пък и преди нея. Затова подкрепям призива на гражданското сдружение "Боец" да се настоява да се отговори къде е Пеевски. И аз питам заедно с "Боец" – къде е Пеевски? 

Възмутен съм от думите на лидера на АЛДЕ, европейските либерали, че ДПС, видите ли, много работели. Изпратих му писмо, в което му пиша, че тези похвали са израз на лицемерие и за обидни за българските граждани и създават евроскептични настроения сред много хора.

Споменахте, че следващият европарламент ще бъде по-фрагментиран. Има ли опасност в спора между защитаващите идеите за Европа на нациите и за обединена Европа, страни като България да се останат на заден план и интересите им да не бъдат защитени?

Ако страни като България останат на заден план, то няма да е заради този спор. До това би се стигнало заради неспособността им да участват в тази дебат, защото нямат капацитет и освен това са корумпирани. Затова от "Демократична България" искаме да покажем, че в България има хора, които са способни да вземат участие в тази дискусия и в търсенето на решение. И то да са на страната на проевропейските сили.

Бъдещите евродепутати на "Демократична България" сме представителите на демократичната общност, която изнесе на плещите си през годините и членството на България в НАТО, и това в ЕС. Ние сме тези, които в сърцата си са носители на синята идея и навремето масово гласувахме за СДС.

Една от критиките на опонентите на "Демократична България" е, че партиите в обединението имат различни политически възгледи – от консервативни и по-десни до либерални. Как вие бихте определил ситуацията?Интересуват ли се избирателите ви към кое европейско политическо семейство ще принадлежи "Демократична България"?

Подобни въпроси се задават само при срещи в зали от хора, които очевидно се интересуват и следят по-задълбочено политиката. На улицата по-скоро няма такива въпроси, случва се веднъж на 1000 разговора.
По 95% от темите партиите от "Демократична България" имат сериозно идеологическо сходство. При останалите въпроси има малки нюанси.

Не само в България, но и в Европа все повече се забелязва този процес на консолидиране на проевропейските партии вдясно от центъра. Зелените партии, които въведоха в политиката екологичната тема, все по-често заемат пропазарни позиции, защото те разбират, че пазарът е този, които произвежда благоденствие. Това важи и за нашите колеги от "Зелено движение".

Въпросът за опазването на околната среда пък вече е влязъл в програмите на всички основни партии в Европа.

Ще ви дам един пример – решаването на проблема с мръсния въздух. Това ляво ли е предвид важността му за общественото здраве, особено на децата? В обществото има огромен глад за решаване на този проблем, Европа дава пари да се справим с него, а се оказва, че страната ни е използвала само 1,5% от парите, които Европа ни отпуска за борба с мръсния въздух. Дали това е така, защото точно от тази програма по-трудно се краде?

Казахте вече, че на евроизборите българските избиратели ще дадат сигнал на управляващите. Зависи ли обаче от резултатите как ще се развие вътрешнополитическата ситуация? Премиерът Борисов не обвързва резултатите с оставка, но в състояние ли е да удържи управлението и този кабинет да изкара пълен мандат?

Борисов е изплашен от корупционните скандали, които тресат управлението. Постоянните оставки на министри вече не вършат работа. Борисов затова е скрил Цветан Цветанов и е взел на ръчно управление предизборната кампания на ГЕРБ.

Това е прах в очите на обществеността. Хората искат резултати, започнаха да питат какво става с тези корумпирани министри, които непрекъснато напускат.

Освен това Борисов явно е притеснен от "Демократична България", защото в едно интервю преди време ме нападна лично. Твърдеше, че съм го молил да ме остави на работа в ООН. Аз никога не съм бил приеман от премиера, никога не съм разговарял с него лично и физически няма как да съм го молил за тези неща. Впрочем, мандатът ми в ООН, за който говори Борисов, продължи точно четири години колкото е по закон.

А какъв е залогът на предстоящите евроизбори за "Демократична България"? Успявате ли да убедите избирателите в посланията си за върховенство на закона, реална битка срещу корупцията, съдебна реформа и пр.?

Все по-голям оптимист съм, защото прекарваме много време в срещи с избиратели и реакциите на нашите позиции по тези теми стават все по-положителни.

Ако "Демократична България" успее да влезе в следващото Народно събрание, ще промени ли реално нещо?

Разбира се. Хората на демократичната общност ще бъдат представени. Те сега ни упрекват, че не сме им осигурили представителство. Това е нещо много важно. Когато имаме представителство в парламента, нашите възможности да влияем на законодателния процес са огромни. Извън парламента са много по-малки, това е ясно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kiril Kovatchev
  #16

  Демократична България е единствента възможна алтернатива на статуквото към момента. Трябва да им се даде шанс да управляват. Всички парламентарно представени партии са крепители на статуквото и трябва да се изметат. Това няма да е нещо необичайно, такъв шанс беше даден на господина от Мадрид. Е той разбира се остана в народното съзнание като мадридския мошенник, но това не може да е причина да се спре да се търси изxод от блатото в което ни натресоха всевъзможните крила на БКП.

 2. Stixxx
  #15

  Определено Демократична България не е никаква алтернатива. Там са събрани много послушни хорица.

 3. tibia
  #14
  Отговор на коментар #13

  Тафров не е кандидат за екскурзовод и владеенето на чужди езици може да е чиста комплексарщина! Преди няколко години имаше протести на работещи в Народната библиотека и един беше написал на плакат, че има две висши обрзования и владее 4 езика. Една репортерка, очевидно несъобразителна, го попита какво работи и той не можа да отговори. Та, edin.drug, ако не знаеш, да знаеш - преди 1989 г. се плащаше добавка към заплатата за чужд език, нещо от порядъка на 12-15 лева, което си бяха пари! Това е нагледен

 4. edin.drug
  #13

  Тафров е изключително професионален. Има успешна дипломатическа кариера, владее на представително ниво доста езици: английски, френски, италиански, испански, полски и руски. Първият българин носител на Ордена на Почетния Легион. Но дори това да не беше така (а то е) - Демократична България е единствената опция за почтените граждани. Останалите имат широка палитра от избори.

 5. Обектив
  #12

  Демократична България е към момента единствената изборна алтернатива на демократичния ни електорат.

 6. tibia
  #11

  Първо, изглежда коментиращите трима-четирима в този форум са забравили, че създател на "модела Пеевски" е Цве-тан Василев!
  Второ, "алтернативата" на корупционния модел Пеевски е подмяната му с основния корупционен модел на Цветан Васи-лев, който направи богати доста негодници!
  Трето, много е тъпо е да се обявиш за нечия алтернатива, понеже тази дума най-често се асоциира с лъжа!
  Последно, смятам, че докато повечето граждани тръпнат в очакване на "нов Костинброд", той се случва пред очите ни в пробутването

 7. ivancho ivanov
  #10

  Трябва, просто наложително е Демакратична България да бъде успешна, всяко плюене срещу кандидатите на тази партия е добре дошло за руската агентура - само погледнете историята на БСП!

 8. неандертал
  #9
  Отговор на коментар #3

  Не става ясно Тафров за влизане на България в еврозоната ли е или не? Каква е позицията му по Шенген? Твърде общи са думите му, че бъдещето на Европа зависи от предстоящите избори. Относно "да го уличиш в лъжа" бих казал, че Тафров си служи с "неточности": бил е постоянен представител в ООН (Ню Йорк) два пъти: 2001-2006 (5 години) и когато Първанов бе избран за президент, не подаде оставка, както направи Филип Димитров; от края на януари 2012 до края на юли 2016 (информацията е достъпна в гугъл), т.е., 4 години и половина.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #8
 10. Milenca
  #7
  Отговор на коментар #4

  За сметка на това нищо неправещите и крадящите след всеки свой гаф (дефектно строителсто, кражби, за 3 мандата нито една сделка за натовско оръжие, окраден фонд Земеделие) си увеличават електоралната подкрепа. Т.е. ако не крадеш, или ако не си тъп, нямаш място на първата редица!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.