Стефан Цанев отказа "Златен век" заради последния шеф на Шесто в ДС

Рашидов защити наградата за Димитър Иванов и сам се обяви за жертва на "тази система"

Стефан Цанев отказа "Златен век" заради последния шеф на Шесто в ДС

Българският писател и драматург Стефан Цанев отказа наградата "Златен век" на Министерството на културата, тъй като със същото отличие е бил удостоен и последният началник на VI отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов, известен като "Гестапото“.

"На 6 януари в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина. Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда", пише в отворено писмо Стефан Цанев.

Той припомня, че в края на миналата година министър Рашидов връчи същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ѝ ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви. Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт", посочва Стефан Цанев.

По късно в характерния си стил министърът на културата в оставка Вежди Рашидов заяви, че все още не е решил дали Стефан Цанев да бъде удостоен с наградата, така че нямало смисъл в аванс да я отказва. Рашидов посочи още, че не вижда причина да не награди Димитър Иванов и в същото време се самоопредели като жертва на Държавна сигурност.

Рашидов към Цанев: Все още не си награден

Вежди Рашидов коментира, че е "естествено човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо", но твърди, че все още не е взел решение за удостояването на Стефан Цанев.

"В случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен. Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша", посочва Рашидов.

Tвърдението му обаче е меко казано странно, тъй като Министерството на културата вече обяви публично удостояването на Цанев.

Рашидов посоччв още, че в близкото минало с голямо удоволствие е подписал друга награда - лично негов избор е бил Стефан Цанев да бъде награден с Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства.

"Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш", пише Вежди Рашидов.

Той посочва още, че за удостояването на Димитър Иванов са пристигнали предложения от музеи и университети.

Предложенията постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава.

"Много доносници вече са получили награди"

"Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират", посочва министър Рашидов.

"От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре", посочва Рашидов.

"Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим", пише още Вежди Рашидов.

Димитър Иванов, ДС и Мултигтуп

Вежди Рашидов награди Димитър Иванов със "Златен век" по предложение на Съюза на архитектите в България и неговия председател арх. Георги Бакалов.

Според Бакалов Иванов има доказани заслуги за културното наследство, включително създаването на музей "Арете" (частни колекции с предмети от античността и Средновековието), даренията му за паметници на Васил Левски и Стефан Стамболов, преподавателската му дейност в катедра "Културно наследство" на УниБИТ (известен като „Библиотекарския университет“) и многобройните му медийни изяви.

Министърът на културата Вежди Рашидов и Димитър Иванов са двама от най-известните кадри на Мултигруп.

По-рано фондацията на Иванов "Арете-Фол" удостои Рашидов с почетен знак.

Димитър Иванов е чест медиен гост по теми от всякакво естество. Той е председател на редакционния съвет на вестниците Земя" и "Русия днес", председател е на Общото събрание на УниБИТ и на управителните съвети на Института по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов“, Фондация "Аретè“ и Фондация "Аретè-Фол“.

Член е на сдруженията Форум "България-Русия“ и Форум "България-Китай“. Освен това е известен и като колекционер.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?