Стефан Янев би приел да е отново служебен премиер и би гласувал за Кирил Петков

Стефан Янев

"Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек". Това коментира служебният премиер Стефан Янев във връзка с информациите, че служебните министри на икономиката – Кирил Петков, и на финансите – Асен Василев, е възможно да направят нов политически проект.

"Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим", добави Янев по повод евентуален проект на Василев и Петков.

До очертаващите се нови избори обаче има около 2 месеца и половина, съдейки по заявката на лидера на БСП Корнелия Нинова за връщане на последния мандат до 10-15 септември. За толкова време е почти невъзможно да бъде създадена нова партия, която да успее да се регистрира за участие във вота. Ако двамата все пак решат да се явят на изборите, те могат да използват вече регистрирана партия. Неофициално обаче се говори, че те смятат да регистрират формацията си след президентския и парламентарния вот. Съществува и друга възможност - Петков и Василев да влязат в листите на "Демократична България".

Във вторник сегашният служебен премиер Стефан Янев каза още, че "ако е необходимо", може да изпълнява ролята на премиер и в едно следващ служебен кабинет. "Все пак това е решение на президента", каза Янев.

Той коментира, че организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие.

"Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени", посочи министър-председателят.

"Не можем да бъдем сигурни в нищо към този момент. Очевидно се намираме в една перманентна политическа криза. Кризата е на политическото лидерство и представителство. Говорим за феномен, който се откроява много ясно. Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти", обясни Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България