Стефан Янев: Гласувайте масово. Бъдещето на България зависи от предвидим и стабилен кабинет

С висока активност ще имаме легитимни парламент и правителство, каза президентът Румен Радев

Стефан Янев: Гласувайте масово. Бъдещето на България зависи от предвидим и стабилен кабинет

Призовавам всички да гласуват масово, защото от нашия глас зависи бъдещето на страната и нейното икономическо развитие. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който упражни правото си на глас в столичното 108 СУ "Никола Беловеждов".

"Надявам се да бъде съставен кабинет, защото всичко това, което говорим за бъдещето на България зависи от един предвидим, стабилен кабинет, който ще бъде съставен на базата на предвидимо и стабилно парламентарно мнозинство. Ние имаме нужда да се потвърди парламентаризмът в България. Имаме нужда от стабилно управление, което именно да се стреми в посоката за едно прозрачно, отчетно управление в интерес на гражданите и България", каза Янев.

Той благодари на всички ангажирани с изборния процес и посочи, че по данни към момента той протича нормално в цялата страна. "Разбира се, има дребни детайли – неработещи машини или малки проблеми, които се отстраняват и не представляват сериозен проблем по отношение на изборния процес. Надявам се това да остане така", заяви Янев. Той допълни, че всички органи и изпълнителната власт, съдебната система, ЦИК и нейните подразделения работят в синхрон. "Надявам се в края на деня да имаме изборен резултат, който да отразява реалната електорална нагласа на всеки един българин", заяви Янев.

"Гласувах за България, в която гражданите живеят достойно, а младите виждат своето бъдеще. Гласувах за държава, която работи в интерес на обществото", заяви президентът Румен Радев, който гласува в неделя преди обяд.

"Силно се надявам, че партиите извлякоха своя урок от предишните избори. Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват. Това не е само мярката за пресичане на всякакъв опит за злоупотреба с нашия глас. Ние с нашия глас правим властта и правителството легитимни", каза президентът.

"Както виждам няма проблем с машините. Няма опашки. Гласува се бързо, лесно и удобно. Поздравявам всички за организацията, за превенцията и профилактиката да се справим най-сетне с уродливото лице на българската демокрация - купеният вот. Излезте и гласувайте. При висока избирателна активност ще имаме легитимен парламент. Надявам се той да роди легитимно правителство", каза още Радев.

Той добави, че най-важното е да българите да излязат и да гласуват масово.

Гласувах за дълбока трансформация на страната, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след като упражни правото си на глас.

"Гласувах, за да обърнем нова страница, да продължим към дълбока, същностна промяна, трансформация. Всички хора искат промяната. Оптимист съм", каза Иванов. Той заяви, че ще работи за съставянето на кабинет на дълбоката трансформация след изборите.

Той също призова всички граждани да гласуват и посочи, че всички опити да се внуши хаос не си струват. "Не позволявайте друг да реши мечтите ви. Очаквам изненадващ резултат за "Демократична България". Очаквам честни избори", добави той.

Минути след началото на изборния ден в Кърджали гласува председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

По традиция той гласува там, защото е водач на листата в този регион. При гласуването с машина Карадайъ поиска инструктаж.

"Поисках го, защото това е задължение на СИК. Добре знаете, че още 2009 г. съм участвал в правенето на алгоритъм на този вид гласуване и съм запознат с него. Задължение е на СИК избирателят, който е стигнал до секцията, да му съдейства и да може да упражни правото си на глас. От тази гледна точка самият аз поисках да видим дали тя изпълнява задълженията си", каза лидерът на ДПС.

Според него контролните разписки трябва да се броят, за да има доверие в изборния резултат.

"Аз, ако съм член на секционна комисия, няма да сложа подпис, преди да съм преброил контролните разписки", каза Мустафа Карадайъ.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува в 8.07 в столичното 36-то училище "Максим Горки", където дойде с охрана и с дългогодишният шеф на пресцентъра на движението и кандидат за депутат Велислава Кръстева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас в избирателна секция 48 в 25 ОУ "Д-р Петър Берон" в София.

"Гласувах промяната да продължи. Да бъде сигурна и необратима. За правова държава, която се управлява от официална Конституция, не от скрити кръгове. За образовани деца, здрава нация. За стабилна икономика, работни места, високи доходи и пенсии. За чист въздух, чиста земя и вода. Независима, суверенна България", заяви тя.

Нинова каза, че този път трябва да се направи кабинет, защото ни предстоят важни решения за България, а всичко минава през редовен парламент и правителство.

Според нея обаче избирателната активност ще е по-ниска в сравнение с изборите през април.

Лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова каза, че е гласувала за това проблемите на обикновените хора да бъдат решавани и за промяна и призова хората да гласуват за мнозинство на почтените и на промяната.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори