Стефан Янев: Правителството се справи с пандемията, Бюджет 2022 е готов

България има двупистов подход към Русия, обяви служебният премиер, който ще обмисли участието си в бъдещия редовен кабинет

Стефан Янев: Правителството се справи с пандемията, Бюджет 2022 е готов

Служебният премиер Стефан Янев отчете успешно организиране на изборите, гарантира, че политиката на България за Северна Македония остава непроменена, обяви, че предприетите мерки на правителството за ограничаване на коронавируса вече работят и че е подготвен проектобюджетът за 2022 г.

Той направи своеобразен отчет пред БНТ за дейността на двата служебни кабинета, които ръководи по назначение на президента Румен Радев вече повече от 6 месеца.

Стефан Янев нито потвърди, нито отрече участието си в бъдещия редовен кабинет като министър на отбраната.

"Обещах на българските граждани, че докато съм премиер, няма да налагаме локдауни, обещанието го изпълних. Ние избрахме тези мерки като по-мек вариант", каза служебният премиер.

Той посочи, че целта на служебното правителство е била да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Стефан Янев смята, че правителството се е справило със ситуацията.

"Връзката между зеления сертификат, заболеваемостта и начина, по който функционира системата, ни дава увереност, че сме на прав път", заяви Стефан Янев.

Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което означава, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта, отбеляза той. Допълни, че масовото тестване на малките ученици също дава резултат.

Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране, повтори за пореден път служебният премиер. "Българските граждани са достатъчно мъдри, достатъчно информирани, всеки решава за себе си дали това е принуда", каза Стефан Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи доста добре в ситуацията, в която се намираме.

Стефан Янев разкри, че "няма неваксинирани министри", но не всички са пожелали да го направят публично достояние.

"Всяко решение срещаше критики, но аз от самото начало съм сигурен, че всички действия са обосновани от медицинска гледна точка", каза Янев.

Служебният премиер заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е месил пряко в работата на правителството.

"Президентът Радев, по моя информация, не се е месил в нито едно решение пряко. Ако някой от министрите е разговарял и са се съветвали, това е съвсем различно, той е държавен глава, но пряко вмешателство той няма за нито едно решение", каза Янев. Според него членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Служебният премиер каза, че към момента никой не е отправял покана към него за евентуално участие в следващ редовен кабинет. "Аз бих обмислил такава покана, когато я получа, но нека не избързваме", каза Янев. Той уточни, че решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство. Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности, коментира служебният министър-председател.

"Надеждата е по-бързо да се състави мнозинството, по-бързо да започне да работи редовното правителство", каза служебният премиер. Той добави, че в почти всеки сектор редовните министри ще имат полезно наследство от служебните, което да доразвият.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер вероятно са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с хоризонт от четири години. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат.

Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвят законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент. Служебният премиер заяви, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки относно "ин хаус" процедурите. Измененията ще бъдат предложетни на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на магистрала "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законов, но и морален.

По повод инцидента с автобуса на магистрала "Струма", при който загинаха 46 граждани от Северна Македония, служебният премиер заяви, че държавата трябва да разследва трагедията по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време.

Янев отказа да даде подробности по въпроса как така автобус без документи е бил пропуснат през три държавни граници, като изведе аргумента, че не трябва да се пречи на разследването. Той призова да изчакаме слаедствието и прокуратурата да си свършат работата и те да коментират какви са причините за инцидента.

За инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС, заяви Стефан Янев. В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре, каза той. Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.

По повод отношенията с Русия Янев изтъкна, че България използва така наречения "двупистов подход" - от една страна не сме съгласни с действията, които нарушават международното право и го казваме директно на Русия, но в същото време сме за запазване на диалога между Русия и Европейския съюз.

Служебният премиер не очаква негативен отзвук от създалото се преди втория тур на изборите у нас напрежение по темата за Крим, тъй като България има позиция относно Русия, която е дефинирана много отдавна.

"Тя е в съзвучие с общоевропейската позиция, ние сме я приели и нямаме намерение да я променяме", каза Янев.

От геостратегическа гледна точка Черно море стана интересно място в международните отношения след анексирането на Крим, коментира още служебният премиер. Според него България си е на мястото в тази ситуация – имаме си нашите интереси и отбранителни способности, които са минимални и с които не можем да сме заплаха за която и да е държава от региона, но това не е нашата цел.

Служебният кабинет е подготвил и проектобюджет за догодина, който ще предложи на новото мнозинство. "Законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета, но е постановил срокове. Затова служебният кабинет е подготвил негов базисен план, по които парламентът да дебатира", заяви Янев.

Той посочи, че редовният кабинет ще има свободата да оформи бюджета така, че да може чрез него да изпълнява своите политики и приоритети. В момента първата политическа сила "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев води преговори с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" за съставянето на редовно правителство. Очаква се следващата седмица да бъде конституирано и новото Народно събрание.

Стефан Янев отбеляза, че по време на двете служебни правителства, които оглавява, пенсиите са увеличени с почти 25% от 46-ия парламент, което компенсира изпреварващо инфлацията.

На финала на участието си той сподели, че като служебен премиер иска да бъде запомнен с начина, по който се опита да демонстрира, че човекът на този пост трябва да говори умерено, разбрано и с действията си да бъде воден от клетвата си.

"Всички допускаме грешки, но важното е да си вземем поуките и да продължим напред", заяви Янев.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?