Стенограма от банковите разговори при президента Плевнелиев на 29 юни 2014

Публикуваме пълния текст във вида, представен от президентството

Стенограма от банковите разговори при президента Плевнелиев на 29 юни 2014

Публикуваме пълния текст на стенограмата за водените при президента Росен Плевнелиев консултации за банковата криза на 29 юни 2014 г. във вида, в който бе представена от настоящия държавен глава Румен Радев.

Той обяви решението си да разсекрети документа миналия месец и най-накрая направи това на 9 юни, петък, в 19.10 ч.,

Това е стенограмата от консултациите, проведени девет дни след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ), предизвикало ликвидна криза в Първа инвестиционна банка (ПИБ), от която само за ден бяха изтеглени над 800 млн. лв. На заседанието при Росен Плевнелиев политици от тогавашния парламент заедно с банкери обсъждат как да предотвратят паника в цялата банкова система.

Румен Радев обяви предварително, че в разсекретения документ от 101 страници са премахнати имената на всички засегнати банки с изключение на КТБ. По думите на Радев въпросната стенограма станала "митична", но от нея нямало да лъсне "истината за КТБ", нито кой колко е крал.

Президентът обясни колебливостта си по публикуването на документа с морални съображения по отношение на участниците в консултациите. "Нали не мислите, че ще хвърля техните имена на улицата", поясни Радев пред бТВ по въпроса за изпратените от него писма, с които пита държавниците дали са съгласни разговорите им да бъдат оповестени.

Втората стенограма (от 14 юли 2014 г.), която се отнася за КТБ, ще бъде декласифицирана, но въпреки това президентът тепърва ще преценява дали да я публикува. По закон декласифицираните документи са публично достъпни по реда на Закона за достъп до обществена информация.

По думите на Радев публикуването на стенограмата ще е "тест за зрелостта на нашето общество дали заслужава прозрачност". Той се съмнява дали всички, които пращат до него заявления по ЗДОИ, искат прозрачност или искат да създават кризи в банковата система.

Радев нарече "глупости" интерпретациите, че съдът го бил задължил да оповести двете стенограми. Държавният глава дори чистосърдечно си призна, че е съобразявал оповестяването не толкова със закона, колкото с политическата ситуация. "Нямаше как да ги публикувам в предизборния дебат или при консултациите за нов кабинет", заяви той, очевидно смятайки подобна преценка за подразбираща се.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?