Стига политическо шикалкавене с еврофондовете, призова ресорният вицепремиер Крумова

Вицепремиерът по еврофондовете в служебния кабинет Малина Крумова

Еврофондовете не се спират или не спират заради някоя политическа партия на власт, а заради действия, свързани с процедури и правила. Няма абсолютно никакво значение кой е на власт. Важно е какво правиш, заяви вицепремиерът по еврофондовете в служебното правителство Малина Крумова в неделя пред БНР. Тя увери, че ще направи всичко възможно да няма нито една спряна оперативна програма.

Многогодишната финансова рамка и периодът на планиране на програмите обхващат дейността на различни правителства. Управлението на фондовете е дълъг цикъл, който обхваща мандата на три правителства и в една такава ситуация не можем да кажем, че това е заслуга само на един или друг, подчерта Крумова.

"Редно е най-сетне да се научим всички и като граждани, и като политически партии, че фондовете са национална кауза и за да ги използваме правилно, те да водят до максимални ползи трябва да фокусираме дебата върху това каква да е стратегията, която стои зад фондовете, какви са резултатите, които искаме да постигнем с тях, а не дали Брюксел ни ги спира на нас или на тях. Нашият национален дебат Европейският съюз го рамкира. ЕС определя една обща рамка – било тя стратегическа, политическа или законодателна и ние трябва да се вместим в нея. Как ще се вместим в тази рамка е въпрос на национално решение", каза Крумова пред БНР.

Когато липсва разбиране и яснота за сложните процеси, които стоят зад рязането на лентички, е много удобно да се правят спекулации с неща, в които обществото не може да вникне в детайли. Точно това се получава тук, смята тя. На национално ниво се представя една информация по начин, който хората да възприемат емоционално, а в същото време това доста пречи, обясни още вицепремиерът по европейските фондове: "Не е редно да си правим политически шикалкавения с еврофондовете, защото когато ние правим това, Европейската комисия винаги го използва. Тези вътрешни спорове, които си позволяваме да правим, всъщност пречат на изграждането на единна национална позиция и представянето ѝ на европейско ниво".

От 2007 година насам Малина Крумова се занимава с управление на структурните фондове, а целият ѝ професионален опит е свързан с управление на програми и проекти. Гледа на себе си като на експерт от кариерата. Запитана дали тя е човекът на ГЕРБ в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, тя декларира: "Смея да твърдя, че съм политически неангажирана. Причината да съм в това правителство вярвам е, че имам дългогодишен опит в управлението на европейските средства, така че - не, не съм човекът на ГЕРБ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?