Стихията на Витоша се разрасна петорно, властите отказват външна помощ за потушаването й

Найденов упорстваше, че горят само 50 дка и не успя да забележи над 100 доброволци

Стихията на Витоша се разрасна петорно, властите отказват външна помощ за потушаването й

Бушуващият от неделя насам пожар на Витоша се разрасна петорно в последното денонощие, но правителството реши, че ще справим самостоятелно и отказа договорената помощ от Израел за погасяването му.

 

"През просеките ще се опитаме да изкараме нагоре шланговите инсталации и лекичко ще го настъпим (пожара - бел. ред.) в следващите моменти", оповести във вторник сутринта премиерът Бойко Борисов, който е професионален пожарникар.

 

До късния следобед три хеликоптера – два на Министерството на отбраната и един частен на фирмата “Хели ер” участваха в гасенето на огъня, който първоначално бушуваше на 50 декара, но общата засегната площ вече достигна 250 дка, което е близо половината от поразената от смерч преди десет години територия на бранището.

 

Хаосът в организацията за потушаване на пожара продължи и независимо, че рекорден брой доброволци помагат на пожарникарите и горските работници, признаци за овладяване на стихията няма.

 

Почти целия ден имаше противоречия колко декара горят. Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов от сутринта заобяснява, че огънят е локализиран. Той бе опроверган от шефа на пожарната главен комисар Николай Николов, който по-късно заяви, че над 150 декара гори вече са обхванати от пожара. Оценката бе направена след инспекция на зоната на пожара с хеликоптер на Гранична полиция, снабден с термовизионна камера.

 

Министър Найденов, който пристигна в Бистрица след обяд, обаче продължи да настоява, че горят само 50 дка. След това се качи на хеликоптера на "Хели Еър" заедно с комисар Николов. След съвместния им полет двамата съобщиха, че горят вече 250 дка.

 

По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, в чийто ресор са извънредните ситуации, продължава да се работи по прокарването на просеката, отделяща сухата горяща територия от младата гора, която все още не е засегната от огъня.

 

Разстоянието между пламъците и живата гора е около 50-100 метра. Ако стихията обхване и младите дървета, тогава може да възникне заплаха и за къщи в Бистрица и околни селища, обясниха от противопожарната защита.

 

В нощта срещу сряда работата няма да спира и ще се прокарва просека.

 

Отказахме помощта от Израел

 

Междувременно България е отказала израелската помощ, за която по-рано съобщи МВР. Според пресцентъра на ведомството в сряда сутринта трябваше да пристигнат два израелски самолета, които да се включат в гасенето. В късния следобед във вторник обаче Цветан Цветанов заяви, че можем да се справим със стихията и сами.

 

Няма нужда от международна помощ", заяви и министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. Според него просеките сред дърветата се изграждали интензивно и засега нямало опасност пламъците да засегнат гората в близост до село Железница.

Найденов заяви, че засегнати от огъня са "50 декара зелена гора и 100 декара болни дървета".

 

Той добави, че към работещите в района два булдозера, ще се включат още два, които да ускорят изграждането на просеките.
 

"150 души от държавните горски предприятия секат 4-метрови противопожарни просеки, за да спасят гората," каза още министърът.

Найденов допълни, че мярката е съгласувана с министъра на околната среда Нона Караджова, защото по закон не е разрешена на територии, обявени за резервати. В едно от по-ранните си изявления пред медиите Найденов заяви, че ако гората не била защитена, пожарът отдавна щял да бъде загасен.

"Ако не започнем незабавно просичането на противопожарни просеки, Витоша ще изгори цялата", предупреди тогава Найденов.

"Разпоредих на държавните горски предприятия, които по презумпция не могат даже да имат машинки, да се качат и 150 души в момента секат", допълни той.

Земеделският министър каза още, че самият той отива на място, за да види "какво секат” .

Министрите не виждат къде са десетките екозащитници

Земеделският министър призова екозащитниците "вместо да си чешат езиците, да отидат горе и да помогнат”.

"Всеки тук си гледа интереса обаче, когато стане нещо, аз отивам горе. Бяхме с министър Цветан Цветанов, като падна язовирът (над село Бисер - бел. ред.), бяхме два дни на мястото, където е пожарът, и стояхме там, защото хората нас гледат. Сега оттук отивам, свалям костюма и отивам там”, каза Найденов и призова медиите да питат и природозащитниците къде са.

 

Изявлението му е груба манипулация, при положение, че още в неделя, след избухването на пожара, десетки природозащитници – същите, които протестираха срещу Закона за торите на "Орлов мост", се качиха на "Бистришко бранище" да помагат за потушаването на огъня.

 

Доброволци съобщиха пред журналисти, че един от тях е леко пострадал. Участник в гасенето дошъл с неподходящи обувки, подметките на които се запалили и леко са обгорели стъпалата му. Дошлите на място лекари са предписали на пострадалия домашно лечение.

 

Бойко Борисов: "Лекичко ще го настъпим"

 

"Гасил съм много горски пожари. Това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, може да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш на тази ситуация", обясни във вторник премиерът Бойко Борисов, който има докторантура на тема "Психофизическа подготовка на оперативния състав на противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар".

 

Той разясни компетентно какъв е планът за справяне със стихията: “През просеките ще се опитаме да изкараме нагоре и шланговите инсталации и лекичко ще го настъпим в следващите часове".

 

Премиерът похвали доброволците, но не заради усилията им.

 

Не заради това, че толкова е ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари, които са с огромен опит, не само в България, а и в Израел, и в Русия, а заради това, че те са съпричастни и толкова много хора искат да помогнат в погасяването на пожара”, каза той.

 

"Затова ние всеки доброволец в екип с останалите го вкарваме, за да може да помагат и в същото време – да им се оцени трудът”, продължи министър-председателят и насърчи помагачите.

 

"Нека да продължават, за да можем да подменяме и огнеборците. Тези, които сме довели от горските стопанства, горски работници, да помагат, и съответно, доброволци. Това е тежък пожар, в малка площ, но много непристъпен”, каза той.  

 

Началникът на противопожарната служба комисар Николай Николов обясни още, че "в момента, в който свършим с направата на просеката, можем да твърдим, че (пожарът) е овладян. Това обаче няма да значи, че е загасен. Той ще продължава да дими още известно време".

Споделяне

Още по темата

Още от България