Стихията в половин България взе една жертва

Стихийният вятър и наводнение, което помете половин България във вторник, взе една жертва. В с.Черноочене, Кърджалийско, е загинал 55-годишният Юсуф Кязим Юсеин. Заедно с още двама души той е бил в сутеренните помещения в пощенската станция в селото, когато придошлите води нахлули вътре. Другите двама успели да се спасят, съобщи БТА.

304 селища в страната са без ток, а 66 са без водоснабдяване след проливните дъждове и стихийния вятър, информираха от "Гражданска защита". 15 селища са останали без телефонни връзки.

През изминалата нощ екипите на електроснабдяване са успели да възстановят тока в 32 селища в Габровско и в 11 - в Търговищкия регион. Възстановено е елзахранването и във всички 19 населени места в Шуменско, които вчера останаха без ток.

Не е отменено бедственото положение в община Антоново, Търговищко и община Рудозем, Смолян.

Остава усложнена обстановката в областите Кърджали, Търговище, Смолян, Велико Търново, Габрово и Перник заради обилните валежи, снеготопенето и силният вятър, достигащ 100 км/ч в някои райони. Прекъснати са пътни участъци, повредени са обществени и жилищни сгради. Наводнени са отделни квартали в Перник, Смолян, Габрово, Кърджали и Кюстендил.

Най-силно са засегнати общините Антоново, Търговищко, Смолян и Рудозем, Смолянско, кърджалийската община Кирково, Дряново и Севлиево, Габровско, пазарджишката община Ракитово, Радомир, Пернишко, Разград, Исперих и Кубрат, където са отнесени голяма част от покривите на къщите.

Създадена е организация кметовете на засегнатите от смерча общини в Смолянско до утре следобед да закупят необходимите материали за възстановяването на частните сгради на заводски цени.

"Гражданска защита" заедно с "Напоителни системи" действат съвместно за поетапно понижение на нивата в язовирите.

Съществува вероятност да бъдат отворени аварийно шлюзите на язовир "Кърджали". Тази сутрин водите в езерото са достигнали кота 322 при преливна
324. Вече са отворени 3 изпускателни клапи на язовир "Студен кладенец", тъй като там е достигната преливната кота 225. Язовирът е достигнал пълния си обем от 390 мил.куб.м. вода, вливащата се в него река Върбица рязко е увеличила нивото си.

Очаква се към 14 ч. днес да започне частичното изпускане на най-големия водоизточник на Сливен, язовир "Асеновец". От местното Ви К дружество обясниха, че процедурата се прави, защото притокът на води към водохранилището е много голям.

Снощи Янтра повиши нивото си с 4 метра и преля тази нощ във Велико Търново, като наводни приземни помещения и дворове на две улици. Тази сутрин нивото ѝ постепенно спада. 55 см достигна височината на преливане на язовир "Йовковци" снощи, което е най-високата стойност откакто язовирът е пуснат в експлоатация през 80-те години. В 8 ч. тази сутрин височината на преливане се понижи до 43 см.

Река Костелска също излезе от коритото си и наводни завода за стъкло "Интериор" в град Елена, ж.п. гарата и няколко къщи в една от махалите на града също са наводнени.

До преливния ръб на язовир "Христо Смирненски", от където габровци черпят вода, остават 120 сантиметра. Всички водохващания са затворени.

Авария на три 20-киловолтови електропровода остави без ток 19 селища в Тревненско, без електричество е и габровското село Армени заради съборени от вятъра електрически стълбове.

Увеличава се броят на селищата, засегнати от наводненията в Пернишка област. В Радомир са евакуирани двама души от наводнена къща и домашни животни от селскостопанските сгради. Взимат се мерки за ограничаване на наводнението в с. Негованци, Радомирско. Критично е положението в село Бобораци, където водата е заляла дворовете и част от къщите. Засегнати са още Прибой и една махала в село Ярджиловци. На територията на град Баталовци река Струма е излязла от коритото си, наводнени са селата Жаблино и Пещера. Почти овладяна е ситуалицията в ковачевското село Калища, което е засегнато от придошлата вода от язовир "Пчелина". Водоемът е с два пъти по-голям обем от този на "Студена" и вчера се е наложило разбиването на подпорна стена, за да се намали нивото му.

Споделяне

Още от България