Стихотворение на Бойко Ламбовски украси метрото в Брюксел

Бойко Ламбовски

Стихотворение на поета Бойко Ламбовски украси метрото в Брюксел в рамките на фестивала "Транспоези" (Transpoesie). Той се провежда под егидата на Организацията на европейските културни центрове като стихове на европейски поети се поставят на улични спирки и метрото в белгийската столица.

Тази година България е представена от стихотворението "Каменоделство" на Бойко Ламбовски. То е избрано за участие в проявата под обща тема "Ангажиментът", съобщи българският ПЕН-център.

Освен на български стихотворението е отпечатано на афишите и в превод на френски, фламандски и английски език.

Ламбовски взе участие в откриването на изложбата с творбите на поетите на 26 септември в престижната галерия "Анспаш", и в рецитала в международната къща на поезията "Пасса-порта" в Брюксел. Той участва заедно с френския поет Франсис Комб, представителя на Холандия Франк Кайзер, Урсула Олсен от Дания, Аня Загракалайте от Литва и други.

"Каменоделство", посветено на Едварда - героиня от роман на Кнут Хамсун, е от втората книга на Ламбовски, и вече е преведено на 14 езика.

Ръката и длетото методично

почукват Идеала. Става скучно.

Това е жилав навик - да си камък,

и бавен, мъчен подвиг - да обичаш.

На фламандски, френски и английски преводът е осъществен от Андрей Манолов и Анета Данчева.

Миналата година български участник във фестивала беше Георги Константинов.

Ламбовски е автор на 9 книги, лауреат е на различни награди за поезия, между които "Владимир Башев", "Гео Милев", и др. Негови стихове са преведени на около 20 езика. Отскоро е председател на българския ПЕН-център.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?