Стимулиращият план на ЕЦБ тласна еврото до 11-годишен минимум

Стимулиращият план на ЕЦБ тласна еврото до 11-годишен минимум

Курсът на еврото спадна във вторник до най-ниско равнище от 11 години и половина, само ден след като Европейската централна банка (ЕЦБ) даде ход на плана си за стимулиране от 1,1 трилиона евро, съобщи ДПА. Единната европейска валута поевтиня с 0,9 на сто до 1,0760 долара в сутрешната сесия.

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи подчертава различията в паричната политика на франкфуртската институция и на американската централна банка. Докато ЕЦБ ускори действията си, насочени срещу дефлацията и в подкрепа на икономическия растеж в еврозоната, Управлението за федерален резерв на САЩ пое в противоположната посока. Американската институция даде сигнал, че планира да сложи край на схемата за изкупуване на активи и да вдигне лихвените проценти.

Според много анализатори еврото върви към паритет спрямо долара тази година. Единната европейска валута спада под прага от 1,1 долара за първи път от септември 2003 година. Еврото се е обезценило с около 23 процента от май, когато курсът му се движеше към 1,40 долара.

Индексът Eurostoxx 50, който следи котировките на акциите на водещите европейски компании, се сви с 1,2 на сто до 3568 пункта тази сутрин.

Споделяне

Още от Европа