Министърът на транспорта обеща на отрасловите обществени съвети

Стипендии за пилоти и публично-частно развитие на летище София

Тръгват проверки на частните оператори на държавните пристанища

Стипендии за пилоти и публично-частно развитие на летище София

За всеки по нещо от водния, въздушния, железопътния и автомобилния транспорт, както и областта на информационните технологии и телекомуникациите, обеща във вторник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на заседанията на първите пет отраслови обществени съвета към неговото ведомство.

 

Пред представителите на въздушния транспорт Папазов е заяви, че очаква през ноември да са готови анализите за предоставянето на летище София на концесия, но допълни, че това няма да стана на всяка цена и даде да се разбере, че по-скоро ще се търси възможност за публично-частно партньорство за развитието на аеропорта чрез смесено дружество с частен оператор, в което държавата да апортира сегашния капитал на аерогарата в столицата. По думите на министъра практиката показва, че такива големи инфраструктурни транспортни обекти най-добре се стопанисват от частни организации.

 

Папазов е поел също така ангажимент пред въздушно-транспортния бранш да се потърсят възможности за осигуряване на стипендии за обучението на професионални пилоти, които да се финансират от държавата и от авиокомпаниите. Обучението на професионални летци струва около 40 000 евро и годишно едва 10-15 българи могат да си позволят да платят тази сума за обучението си, аргументират искането си за стипендии за летци представители на отрасъла.

 

На съвета на водно-транспортния сектор министърът съобщи, че започнат проверки на ведомството, в които ще се включат и представители на обществения съвет, за изпълнението на всички концесионни договори на пристанищата. Той припомни взетото преди два дни решение удостоверенията за експлоатационна годност, които Изпълнителна агенция "Морска администрация" издава за работа на пристанищните оператори, да станат безсрочни. Участниците в тази дискусия са се обединили около мнението, че трябва да бъде направен цялостен анализ на нормативната уредба във водния сектор.

 

Пред железничарите Папазов обясни представите вече пред обществеността мерки за оздравяване на държавния железопътен превозвач с продажба на имоти и представителната сграда на БДЖ в центъра на София. Шефовете на железницата ще се преместят на на Централна гара, където при модернизацията ѝ с европари ще се предвиди офис на управлението на БДЖ. Участниците в жп съвета са подкрепили спирането на продажбата на "БДЖ-Товарни превози“ и се ангажирали да предложат мерки за преодоляване на тежкото положение на дружеството, съобщиха от транспортното ведомство..

 

Представителите на автомобилния бранш пък са поискали да се предвиди в следващи програмен период възможност да получат финансиране на дейности като обновяване на автобусния парк, изграждане на паркинги и други. Като свой приоритет този отраслов обществен съвет е поставил изсветляването на сектора.

 

В рамките на Обществения съвет по информационни технологии и съобщения е дискутирано предстоящото до месец представяне на обновения портал на електронното управление, на който са качени около 200 електронни или справочни услуги, както и достъп до уеб портали. До края на 2013 година се предвижда период на пробна експлоатация на новата визия и функционалност на портала, а от 2014 г. от него ще могат да бъдат ползвани реални електронни услуги.

 

Представителите на всички браншови организации са определили и редовен график за заседания на обществените съвети по сектори всеки месец, допълват още от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?