Стипендиите на докторантите стават 500 лева

Парите за младите учени остават под минималната заплата

Стипендиите на докторантите стават 500 лева

Стипендиите на докторантите ще се увеличат с 50 лв. от следващата година и ще станат 500 лв. Това стана ясно по време на обсъждането на държавния бюджет в парламентарната комисия по образование. За увеличението в бюджета са заложени 2.5 млн. лв. повече, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Въпреки ръста на докторантските стипендии те ще останат с 10 лв. по-ниски от минималната заплата, която от догодина ще нарасне от 460 на 510 лв.

Заплащането на докторантите не е актуализирано от 2008 г. От Националното представителство на студентските съвети от доста време настояват за увеличението му. Същото поискаха преди време и от Българската академия на науките (БАН). Преди два дни докторанти изпратиха отворено писмо, в което искат стипендиите им да бъдат приравнени на една и половина минимални заплати.

"Неудовлетворени сме от размера на стипендията, тъй като тя остава с 10 лв. по-ниска от минималната заплата. Все по-трудно ще се намират желаещи да станат докторанти. Един млад човек трудно ще се издържа с 500 лв.", коментира Яна Вангелова от Националното представителство на студентските съвети. Подобно мнение изразиха пред депутатите и представителите на БАН и висшите училища.

"Трябва да увеличим стипендиите и то рязко, но имаме задръжки. Има докторанти, записани само заради стипендията", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Средствата за увеличение на докторантските стипендии са минимален процент от бюджета за образование, предвиден за следващата година – общо 3.84 млрд. лв. Средствата за детски градини, училища, висше образование и наука са 3.6% от брутния вътрешен продукт и са с 490 млн. лв. повече от заложения за 2017 г. бюджет. Около 450 млн. лв. от допълнителното финансиране е от държавния бюджет, а останалите – от еврофондовете.

Основната част от парите за образование са за детските градини и училищата - 2.88 млрд. лв. За висше образование са предвидени 777.5 млн. лв., а за наука – 405.8 млн. лв. Номинално средствата по перото „Наука“ нарастват с близо 121 млн. лв. в сравнение със заложеното за тази година. От думите на образователния министър обаче се разбра, че реалният ръст е 80 млн. лв., а останалите средства са присъствали в бюджета за тази година, но в друго перо.

Допълнителните пари за наука трябва да бъдат изразходвани на проектен принцип и насочени към приоритетни направления. Как и кога ще се случи това обаче тепърва ще се решава.

Споделяне

Още по темата

Още от България