Стив Балмър напуска и управителния съвет на Майкрософт

Стив Балмър

Бившият шеф на Майкрософт (Microsoft) и все още най-големият индивидуален акционер на компанията Стив Балмър обяви, че напуска управителния съвет на американския високотехнологичен гигант с мотива, че е много зает, за да продължи да заседава в него, предаде Франс прес в сряда.

Балмър, който е на 58 години, бе сменен през февруари на поста генерален директор на Майкрософт от Сатя Надела, но досега запазваше мястото си в управителния съвет на Майкрософт.

"Като имам предвид множеството си нови задължения, преценявам, че е непрактично да продължа да заседавам в управителния съвет и най-добрият вариант е да се оттегля", написа Балмър в писмо до новия шеф на Майкрософт Сатя Надела.

Балмър допълва, че ще се отдаде на преподавателска дейност и на развитието на баскетболния отбор Лос Анджелис Клипърс, който той купи неотдавна.

Готов съм и в бъдеще да обсъждам пътищата на развитие на компанията и оставам предан на Майкрософт след 34-те години в компанията, допълва Балмър.

Според инвеститори, цитирани от медиите, оттеглянето на Балмър е положителна стъпка в развитието на технологичния гигант, отбелязвайки, че сега вече наистина може да се говори за "окончателния край на ерата Балмър и на неговото влияние".

На 12 август Стив Балмър купи отбора от НБА Лос Анджелис Клипърс. Сделката приключи, след като в сила влезе решението на калифорнийски съд, който потвърди правото на съпругата на бившия собственик - Доналд Стърлинг - Рошел да продаде Клипърс.

Според данни в медиите сумата, платена за клуба, е близо 2 милиарда долара. Състоянието на Балмър се оценява на 19,3 милиарда долара.

Балмър, който държи 4,04 на сто от капитала на Майкрософт, детронира основателя на групата Бил Гейтс като първи частен акционер в началото на май след нови продажби на книжа, направени от Гейтс. От няколко години Гейтс намалява дела си в компанията и вече притежава 3,81 на сто от акциите ѝ, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?