Стив Банън иска Републиканската партия да се обедини зад Тръмп

Стив Банън

Стив Банън отправи много сериозно послание към републиканците - обединете се около президента Доналд Тръмп.

Вчера в интервю за Асошиейтед прес бившият главен съветник на Тръмп заяви, че според него Републиканската партия би загубила между 35 и 40 места в Камарата на представителите, ако изборите бяха днес. Ако това стане демократите ще спечелят мнозинство и ще задействат процедурата по импийчмънт, убеден е Банън.
 
Той смята обаче, че все още има време ситуацията да бъде променена и основава организацията "Граждани на американската република", за да повлияе на изборите и предпази Тръмп от подобен резултат. 
 
"Не може да гледате на това като на междинни избори и да действате с традиционните похвати на Републиканската партия. Ако го направите, ще се провалите", каза Банън, изтъквайки, че републиканците трябва да положат много по-големи усилия срещу мотивираните демократи.
 
Офанзивата на Банън е тест за влиянието му в Републиканската партия година след уволнението му от поста в Белия дом. Отношенията му с Тръмп се влошиха, след като през януари излезе отровена книга, съдържаща убийствени цитати на Банън, който описва президента като недисциплиниран и критикува сина му Доналд Тръмп-младши.
 
Положението му се влоши още повече, след като продължи да участва в кампанията на кандидата за сенатор на републиканците от Алабама Рой Мор, дори след като се появиха обвинения за извършени преди десетилетия сексуални посегателства. Мястото в Сената, на което можеха да разчитат републиканците, бе заето от демократ. 
 
Се Банън прави отпит да се върне в политиката и признава, че го очакват предизвикателства, включително въодушевеният електорат на демократите. По-малко от три месеца преди изборния ден демократите се нуждаят от 24 места, за да си върнат контрола над Камарата на представителите и гледат все по-оптимистично на шансовете си след високата им активност на поредицата от извънредни избори. Банън каза, че републиканците могат да спечелят повече подкрепа, ако се фокусират върху това да активизират привържениците на Тръмп.
 
"Не става дума за убеждаване. Вече е твърде късно да убеждаваш някого. До изборите остават 90 дни. Става дума за активизиране на избиратели и разширяване на традиционния електорат", казва Банън.
 
Банън започва да действа, но в същото време много републиканци смятат, че битката за Камарата на представителите няма да е лесна. Белият дом не отговори на молба на АП да даде коментар по въпроса.
 
Банън заяви, че новото му начинание ще е насочено към бързо въздействие върху избирателите и представяне на изборите като гласуване за или против Тръмп и импийчмънта. Той пуска и филм за президента, озаглавен"[email protected]" ("Тръмп@Война") и насочен към поддръжниците на Тръмп.
 
Бившият съветник каза, че е получил подкрепата на частни дарители, но не уточни кой финансира начинанието му или колко пари е събрал. Заяви обаче, че действа независимо от Националния комитет на Републиканската партия, Белия дом и инициативния комитет на Тръмп.
 
Имайки предвид задачата си за междинните избори, Банън защити политиката и стила на президента, изтъквайки, че Тръмп е постигнал добри икономически резултати и е възприел правилен подход по време на кампанията.
 
Банън подкрепи и тежките мита, провокирали критика в земеделските щатове, които бяха решаващи при победата на Тръмп. Той подчерта, че митата са ключов елемент от националистическата икономическа стратегия на Тръмп.
 
"Хората в Айова, щом им се обясни, изцяло ще подкрепят президента по този въпрос", каза той. "Нямаме избор. Или ще спечелим икономическата война с Китай, или ще се превърнем във второразрядна или треторазрядна сила".
 
Банън каза, че културните войни на Тръмп, сред които публичните нападки срещу жените и малцинствата, не са проблем. Според него това е "отличителният стил" на президента и хората трябва да "преценяват кое е важно и кое не".
 
Той е на мнение, че Тръмп би спечелил от закриването на правителството заради спирането на финансирането на граничната стена и каза, че това би "стимулирало популистката десница", но призна, че тя е малцинство. 
 
Банън не е съгласен и с идеята, че евентуална загуба в Камарата на представителите няма да се отрази зле на Тръмп, защото би му дала нов стимул за изборите през 2020 г. Според Банън подобни идеи са "опасно наивни".
 
Гледайки към изборите през 2020 г., кандидатът на демократите Майкъл Авенати би могъл да се окаже потенциален съперник, казва бившият съветник на Тръмп. Борбеният адвокат вече отправи нападки към Тръмп като защитник на порноактриса, твърдяща, че е имала интимен контакт с президента, което Тръмп отрича. 
 
"Той е борец, а хората търсят борци. Той ще е фактор на първичните избори, именно защото е борец, а много от демократите не са", каза Банън за Авенати въпреки увереността си, че Тръмп ще надвие всеки съперник.
 
 
По БТА.

Споделяне

Още от Свят