Стив Ханке: България се справя малко над средното

Стив Ханке

България се справя малко по-добре от средното в една много враждебна среда и една от причините е, че българските банки са добре капитализирани и е нямало толкова много "удари" по тези финансови институции. Това заяви професорът по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор и "баща" на Валутния борд в България Стив Ханке по време на международната икономическа конференция "България и светът в развитие".

Процентът на банковите пари в икономиката на България е по-добър, отколкото в другите държави, допълни Ханке. Той говори на Тема "Световният хаос във финансите и дългосрочните ефекти върху България". Ханке отбеляза сериозния ефект върху икономиката на страната след въвеждането на валутния борд, който се споделя от значителна част от българите.

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви по време на форума, че България би могла да бъде двигател за развитие на Балканите, защото може да бъде определена като оазис на стабилност или оазис в хаоса.

 

Аз вярвам, че хаосът ни дава възможност да напишем нови правила спрямо новите реалности, заяви министърът. Тя отбеляза, че в страната валутният борд работи ефективно и това е една от предпоставките България да продължава да бъде стабилна и изрази увереност, че той трябва да продължи да функционира.

 

Според Павлова е необходимо да спрем да се фокусираме върху думата криза и да се оправдаваме за всичко с нея, и да започнем да говорим за възможностите и шанса, който тя ни дава да вървим напред. Професор Ханке изрази съгласието си с това мнение.

 

Министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев акцентира върху нуждата от ускорени реформи, особено в сферите, които се финансират с европейски средства. Като проблем той посочи необходимостта от трайни възможности за заетост в страната. Субсидирана заетост с публично финансиране не е дълготрайна опция, заяви министърът.

 

По следващия програмен период Дончев каза, че България няма да ползва по-малко финансиране от сегашното, а вероятно то ще е по-голямо от сегашното. Само че аз искам със същото количество патрони да постигнем по-добър ефект, искам да стреляме като опитни бойци и всеки изстрел да означава поразена цел, заяви министърът.

Споделяне

Още от Бизнес