Стив Ханке: Хубаво е, че България още не е част от еврозоната

Стив Ханке: Хубаво е, че България още не е част от еврозоната

Според известния като "баща на валутния борд” Стив Ханке е хубаво, че България все още не е част от еврозоната. "Еврото няма да изчезне и няма да се срине, но ще стане по-слабо в сравнение с долара. Европа е част от обща територия с единна валута, но в България засега не е част от нея и мисля, че това е хубаво нещо”, каза Ханке пред БНТ.

"Не се вълнувайте толкова от това, че не сте в еврозоната, не бързайте да скачате в нея, не е толкова важно”, добави ученият.

Той мисли, че 60-те кризисни точки от плана на правителството са доста добри, върви се в правилната посока, но би искал да има повече цел в техните действия, да има по-голяма агресивност в съкращаването на разходите и да се върви към по-дългосрочни структурни реформи.

"Пълна приватизация на всички държавни мажоритарни или миноритарни дялове. Вижте тютюневия монопол. Спомням си, че още когато бях съветник на Петър Стоянов, препоръчвах това. Колко време е минало оттогава, а вие пак имате монопол”, каза Ханке.

Преди 10 дни той се е видял с министъра на финансите Симеон Дянков и двамата говорили за реформите. „Нямам особени съвети към него, защото той се движи в правилната посока. Трябва да бъде много по-агресивен по отношение на разходите. Кризата трябва да се използва, за да се изчисти държавата и всичко да бъде в рамките на дългосрочен план за борба с корупцията. Това е голямата зараза и проблем за България - корупция, корупция, корупция”, каза Ханке.

Според него най-големият риск за българската икономика идва индиректно от проблемите на Гърция, защото това, което става в Гърция, заразява останалата част от Европа. Европейската икономика е слаба, почти няма растеж и това е много лошо за България. Няма как от тази изнемощяла Европа да дойдат инвестиции в страната ви, каза професорът по икономика.

Стив Ханке твърди, че сега не е опасно да се взимат пари от фискалния резерв, защото "той е сметка за черни дни”.

Попитан кой е най-простият съвет, който е валиден и за управлението на икономиката, и на държавата, Ханке отговори: "България трябва да има един-единствен фокус и това е борбата с корупцията. Ако това е вашата цел, основният начин да се борите с корупцията е да намалите влиянието на държавата и агресивно да следвате този подход”.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?