Бащата на валутния борд

Стив Ханке: Инвеститорите не идват в България заради голямата корупция

Стив Ханке: Инвеститорите не идват в България заради голямата корупция

Заради високото ниво на корупцията и състоянието на съдебната система в България чуждестранните инвеститори не се интересуват от добрите ѝ икономически и банкови показатели, коментира в събота пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд". 

"Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите. Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система", каза Ханке. 

Той добави, че корупцията е ахилесовата пета на България и ако тя бъде премахната икономиката на страната ще започне да расте ”учудващо бързо”.

Икономистът оцени положително промените в банковата регулация в България по време на кризата: 

"България бе една от малкото страни, които направиха нещата по правилния начин. Нарича се контрациклична банкова регулация – тоест, когато беше бумът и икономиката процъфтяваше, България затегна контрола на банките, а когато дойде кризата, тя отпусна леко юздите", каза Ханке. Според него Брюксел е трябвало да се поучи от добрия български опит в банковата регулация, но не го е направил.

Ханке обаче изрази несъгласие с решението да се въведе данък върху лихвите по срочните депозити.

"Не съм съгласен с това политическо решение. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата," каза той. 

Проф. Ханке препоръча още на страната да се рекламира в чужбина.

"Наистина вярвам, че хубавата част от българската история трябва да бъде разказана. Представяйте и положителните срани – не само отрицателните! Разбира се, това не отменя факта, че нещо трябва да се направи с корупцията", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България