"В България има много съмнителни лица по върховете"

Стив Ханке: Ситуацията в КТБ е дело на вложител, който контролира медиите

"Няма риск за валутния борд в България"

Стив Ханке: Ситуацията в КТБ е дело на вложител, който контролира медиите

Ситуацията в КТБ е предизвикана от "вложител, който контролира медиите", заяви в събота американският финансист Стив Ханке пред БНР.

Ханке, който е сред т.нар. бащи на валутния борд у нас, коментира, че бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена, и няма опасност да падне. ”Никога в историята не е имало провали на валутен борд. Дори и на този в Русия, който установен от Джон Мейнард Кейнс по време на революцията, когато белогвардейците приеха валутен борд. Дори и по време на войната, този борд издържа. Така че, валутният борд в България е в безопасност”, посочи той.

”Чувам слухове у вас, че било по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват, хората които са взели заеми. Това е напълно погрешно и опасно мислене.Ако България влезе в еврозоната обменният курс ще бъде абсолютно същият”, коментира Ханке.

По думите му банковата система обаче е друго нещо. ”Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една от банките бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността ѝ като частно дружество. При всички положения това няма как да помогне на инвестиционния климат у вас”, заяви той.

Ханке коментира и ситуацията в КТБ: ”Тук има специален контекст – две от основните действащи лица са известни със особената си репутация. Мога да направя следната аналогия – единият от играчите всъщност влезе в залата на претъпкан театър, след като си е купил билет за представлението. А няма закон, който да му забрани да си купи билет. И след като е влязъл в пълната зала, внезапно той започва да крещи, че има пожар. Настъпва паника и всеки се опитва да излезе от театъра колкото се може по-бързо. Точно това се случи в България. Въпросният вложител, който контролира голяма част от медиите в България, ги използва за да извика ”пожар“ в залата!  Всички по света знаят кои са тези хора и знаят, че има големи въпросителни относно тяхната почтеност”.

”Така че, в този случай единствено ще кажа, че БНБ трябваше да осигури допълнителен брой инспектори, които да наблюдават с изключително внимание всяка транзакция на тази банка преди да се случи това събитие. Но дори и да го беше сторила, БНБ не би могла да спре някой да извика ”пожар!“ в препълнена театрална зала. Единственият начин този човек да бъде спрян щеше да е, ако не му се позволява изобщо да си купува билета за театър. В случая с КТБ - да се забрани на въпросното лице да влага пари там, което от законова гледна точка мисля, че не може да се направи. Следователно, в този случай БНБ постъпи по най-правилния начин и щом видя проблема, незабавно се намеси”, каза Ханке. 

”Няма значение дали този който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Факт е, че той предизвика паника отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. И корупцията си остава Ахилесовата пета на България”, допълни Ханке.

Той посочи, че банковите регулации в България са по-добри от тези на ЕС по отношение на законовите разпоредби.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес