Стив Ханке: Защо ви е евро, като имате валутен борд?

Дали санкционирани по "Магнитски" са били активни в процеса за влизане в еврозоната, попита "бащата" на валутния борд

Снимка: БГНЕС

Всички разговори за влизане на България в еврозоната всъщност са опит за отвличане на вниманието от важните теми. Това заяви пред Нова телевизия икономистът проф. Стив Ханке, известен като на "баща" на валутния борд у нас.

Той разкритикува плана за присъединяване на българските власти и го нарече "просто една пародия".

Миналата седмица БНБ и правителството за пореден път потвърдиха намерението на България да приеме еврото от 2024 г. Наред с обещанието остават много въпроси без отговор. Един от най-съществените е как ще се промени животът в България след това. Според Ханке никой не може да отговори и тъкмо там е проблемът.

Политиците не се справиха с корупцията

"Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото", заяви Ханке.

Според него нито едно от правителствата след 1989 г. не е успяло да се справи с централния за България проблем с корупцията.

"Този план за присъединяване към Еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция", заяви Ханке.

Имаме кукловод и той се казва Борисов

Планът за присъединяване на България към еврозоната е пуснат в действие "посреднощ", когато всички са били притеснени от настъпването на коронавируса, каза още Ханке. Той намекна, че сегашното управление на служебното правителство е прекрасна измислица, а конците всъщност се дърпат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за Еврозоната в играта", заяви Ханке.

Според него планът няма да си изпълни изобщо. Икономистът нарече глупаво и опасно намерението за присъединяване на България към еврозоната и даде за пример кризата в Гърция отпреди няколко години.

"Причината политиците да не харесват Валутния борд е, че той ги поставя в усмирителна риза и изисква от тях фискален ред. В България от 1997 г. насам има отлична фискална дисциплина и вие сте с втория най-нисък дълг в Европа. Изчакайте и вижте – ако се присъедините към еврозоната, корупцията ще експлоадира", каза Ханке.

"Магнитски" и еврото

Според икономиста България ще загуби много, защото в условията на валутен борд би могла лесно да смени водещата валута, ако еврото се срине. Преходът към долар би бил лесен. Но страната се готви да се откаже от това.

"Това са корумпираните български политици, които стоят зад това. Тук виждам сенки на някои хора. Бих искал да знам кои са актьорите, които шептят в ухото на Борисов идеята за влизането в еврозоната. Бих искал да попитам дали някои от имената, които бяха санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски", са били активни по процеса за влизане в еврозоната", заяви Ханке.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?