Сто административни услуги влизат в е-портал

Сто административни услуги влизат в е-портал

До края на годината физически и юридически лица ще могат да разпечатват около 100 удостоверения и справки, които ще имат силата на официален документ. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който в понеделник представи портала на електронното ни правителство. Той ще работи на тестови режим следващите няколко месеца, след което ще се оптимизира.

В момента гражданите могат да ползват 14 услуги на местни и държавни администрации, сред които удостоверение за постоянен адрес, справки от НОИ и др. Към системата обаче са се присъединили едва няколко общини, сред които София и Варна. Местните власти трябва да се задействат и да се включат към платформата и поетапно цялата територия на страната ще бъде обхваната, обясни Цветков.

През март електронното правителство ще предложи още 13 услуги и до края на годината те ще станат 100, обясни зам-министър Първан Русинов. За да имат силата на официален документ, разпечатките ще се получават само с електронен подпис. В момента не повече от 10% от българите имат електронен подпис. Цената му е от 30 до 50 лв.

Според изчисления на транспортното ведомство само от услугата по издаване на удостоверение за адрес гражданите ще спестят 1.8 млн. лева за година. Това обаче ще е при условие, че всички общини се включат към платформата.

Проектът за електронно правителство се разработва от 2002 г. като е бил разделен на парчета между закритите вече Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Държавна агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и поради лош синхрон между тях се е забавил с около година. Сега управлението му е централизирано в транспортното министерство.

До момента държавата е изхарчила 28 млн. лева за проекта и кандидатства за още 20 млн. лева от Оперативна програма "Административен капацитет".

По проекта работят"Хюлед Пакард", "Сименс", "Си Ен Сис", консорциум "Сторма" и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България