Сто години след Октомврийската революция руснаците мечтаят за връщане на монархията

Владимир Путин, сн. БГНЕС
Прадедите на Михаил Устинов са били разстреляни през 1917 г., защото подкрепяли царя. Сто години по-късно техният потомък живее в московско предградие и мечтае за завръщане на монархията.
"Руснаците са монархисти по душа, нищо че Съветите се опитаха да ги отклонят от правия път", уверява Устинов, самопровъзгласил се за говорител на монархистките среди в Москва.
 
След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. 68-годишният мъж облича всеки ден "в чест на царя" униформа, наподобяваща мундирите на Бялата армия, останала вярна на Николай Втори и водела битки с болшевиките от 1917 до 1922 г.
 
Убит от болшевиките през 1918 г., последният цар бе реабилитиран след рухването на СССР. Останките му бяха погребани през 1998 г. в Санкт Петербург, някога столица на империята, заедно с тези на други членове на неговото семейство. На церемонията присъства президентът Борис Елцин.
 
През 2000 г. монархът бе канонизиран от Руската православна църква като мъченик не заради ролята му като последен цар, а защото се "примирил със смъртта" през седмиците преди екзекуцията.
"Искам да умра с униформата си, провъзгласявайки любовта си към царя, както са сторили дядо ми, прадядо ми и целият ми род", заявява Устинов, изгубил близо двайсет души от семейството си по време на революцията от 1917 г., която нарича държавен преврат.
 
Двайсет и осем на сто от хората в Русия са "за" или "не са против" връщане на монархията в страната, сочи анкета на института ВЦИОМ от март т. г. Те, разбира се, са малцинство, но се увеличават - през 2006 г. са били 22 процента.
 
Делът на хората с такава нагласа е по-голям сред младежта: 33 на сто в интервала между 18 и 24 години, 35 на сто от участниците между 25 и 34 години.
"Очевидно е, че "съветските" поколения са далеч по-враждебни към тази идея от младите, които допускат монархията като система за управление", отбелязва социологът Степан Лвов, ръководел допитването: "Съветската ваксина май не действа при тях".
 
Младите жители на Русия - продължава той, - не свързват вече монархията с липса на свобода и демокрация, "тя дори ги привлича със своята разумност и ефективност".
 
Путин - "вече цар"
 
Роден при сгромолясването на СССР, Павел Марков е сред младите руснаци, които виждат в монархията, по думите му, "по-адекватна и уравновесена система" от демокрацията.
 
"Демокрацията е неподходяща за руснаците, манталитетът ни изисква авторитарна и централизирана власт", уверява младият преподавател по история в Нижни Новгород, на 400 км източно от Москва.
"С конституционна монархия ще може да затвърдим традиционните си ценности, за да вдъхнем нови сили и жизненост в населението", твърди той и добавя, че монархическата нагласа е неделима част от православната вяра, преобладаваща в Русия.
 
За 22-годишната Елена Мелникова, студентка по специалност реставрация на икони, съмнения няма: Владимир Путин вече е цар, той действа като цар", заявява тя. В евентуалното връщане на монархията тя вижда връщане "към същинските руски ценности".
 
"Ред и предсказуемост"
 
Царската титла "не ми приляга", заяви Владимир Путин през 2015 г.
 
Сближавайки се с православната църква, канонизирала царя, Кремъл обаче се вгражда в приемствеността на монарха. В името на националното единство и гордост властта претендира днес и за царското, и за съветското наследство.
 
Личността на Николай Втори и евентуалното връщане на монархията не са сред темите, вълнуващи политическите среди в Русия - с едно съществено изключение: прокремълската депутатка Наталия Поклонская, бивш прокурор на Крим, която афишира открито преданост към последния цар.
 
По думите на Степан Лвов монархията привлича някои, главно защото "хората предпочитат реда и предсказуемостта", а са добили и "романтична" представа за царизма.
 
"Връщането на монархията остава нежелано от мнозинството и малко вероятно", признава обаче той.
 
Фигурата на Николай Втори и до днес е предмет на дебати и полемика в Русия. Филмът "Матилда", разказващ за негов роман с балерина, разгневи редица ултраортодоксални групи, подкрепени от Поклонская.
 
"Този филм оскърбява чувствата на руснаците, за които царят е все едно баща", отсича пред АФП водачът на сдружението "Сорок сороков", представящо се за православно, Андрей Кормухин, от чиято тениска гледа образът на Николай Втори. 
 
В апартамента си Михаил Устинов запява песен в чест на последния руски самодържец. "Чакам връщането на царя, както някои очакват Месията", споделя той.
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?