Сто хиляди поискаха от премиера да не допуска сечи и строежи в Пирин

Пирин

Сто хиляди подписа в защита на националния парк "Пирин" връчиха на премиера Бойко Борисов от Глобалния екофонд в сряда. Подписката е събрана за няколко месеца в световна кампания в защита на парка, която продължава.

Хората  изпращат лични послания по имейл на премиера с призив да спре и върне за преработка проекта за плана за управление на парка, който според екозащитниците дава възможности за сечи на 60% върху неговата територия (при сега разрешени 0%) и на строежи върху 12.5 пъти повече площ от сега разрешеното, заявиха от международната екоорганизация.

Новият план за управление на националния парк трябва да запази режимите на защита от досегашния план, който все още е в сила, коментира Катерина Раковска от WWF в съобщението до медиите.

То припомня позицията на природозащитниците, че проектът на новия план за управление на Пирин трябва да бъде преработен, за което настояват и експертите от Националната служба за защита на природата на МОСВ. Но досега фирмата изпълнител си позволи да не се съобрази с най-важните забележки, засягащи зоните и режимите в парка, допълва Раковска.

Един добър план ще даде гаранции за запазване на ресурса на националния парк - дом на дивата природа и зона за туризъм и отдих, чието опазване може да се превърне в дългосрочен източник на благоденствие. Унищожаване на природния ресурс на парка ще намали качеството на живот и възможностите на региона на Национален парк "Пирин", смятат инициаторите на кампанията в защита на Пирин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?