Сто и осем загинали от птичи грип пеликани в делтата на Дунав

Снимка: Архив

Сто и осем загинали къдроглави пеликани, заразени с птичи грип, са били открити на румънска територия в делтата на река Дунав. Това съобщи инж. Снежана Георгиева - директор на дирекция "Контрол на околната среда" в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, на заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия.

Съобщението за откритите птици е било получено в РИОСВ в понеделник от Министерството на околната среда и водите.

Георгиева каза още, че до днес на мониторите от видеонаблюдението в резервата "Сребърна" се забелязва само една загинала птица, което означава, че пикът на заразата е отминал.

По думите ѝ при извършеното видеонаблюдение с малък безпилотен летателен апарат от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН не са били установени други видове загинали птици, което показва, че заразата е само по пеликаните и пеликанската колония.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Адриан Райков съобщи, че към момента в областта няма огнища на заболяването. Не са получавани сигнали за открити болни или загинали птици. Въпреки това областната дирекция е в състояние на повишена епизоотична готовност.

Ще бъдат организирани съвместни проверки с представители на орнитоложките и на ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства по водоемите в Русенско.

Споделяне

Още по темата

Още от България